ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Δάφνες, προδοσία & λευκή κλωστή" Αρτεμις Παπανδρέου, Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη


Δάφνες, προδοσία & λευκή κλωστή

Άρτεμις Παπανδρέου

Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη

 

Ελλάδα, αρχές του εικοστού αιώνα στα χωριά του Πηλίου. Πέτρινα χρόνια, δύσκολα άλλους τους οδηγούν στη μετανάστευση και άλλους στη φωτιά των πολέμων. Για τους πρώτους, χρέος στην ζωή και την οικογένεια για τους δεύτερους, χρέος στην πατρίδα. Γρατζουνισμένες καρδιές που πονούν όρκοι και υποσχέσεις που προσπαθούν να τηρηθούν πληγές που επουλώνονται και άλλες που μένουν ανοιχτές και αιμορραγούν διαρκώς.

Τρεις οικογένειες, με κοινή καταγωγή το βουνό των Κενταύρων, πορεύονται και φτιάχνουν την δική τους ιστορία μέσα στο ξεδίπλωμα της ιστορίας της χώρας αλλά και του τόπου τους. Η ζωή τους γεμάτη έρωτες και πάθη, αγάπες, γάμους, βαφτίσια, γλέντια και χαρές, μα και λύπες, βάσανα, προδοσίες και ίντριγκες. Ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους όπως οι κορδέλες σε ένα γαϊτανάκι ενώ γύρω τους μαίνονται πόλεμοι, εκστρατείες, δικτατορίες, κατοχή, πείνα και στερήσεις. Τραγικές φιγούρες που μετρούν απώλειες, υλικές κι ανθρώπινες στάχτη κι ερείπια οι ζωές τους μα πάντα δεμένες μεταξύ τους με μια λευκή κλωστή. Ματωμένες ψυχές που προσπαθούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, χωρίς να δίνουν δικαιώματα να θιγεί η τιμή και η υπόληψή τους πάντα με αξιοπρέπεια, περηφάνια και περίσσιο φιλότιμο. Πιόνια σε πολιτικά και διπλωματικά παιχνίδια εξουσίας. Λαβωμένες γενιές και καταστρεμένες ζωές από κοινωνικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Γεγονότα που σημάδεψαν αλλά δεν κατάφεραν να σβήσουν την ελπίδα και την δύναμη για νέα όνειρα.

Το νέο βιβλίο της Άρτεμης Παπανδρέου που είναι επανέκδοση του πρώτου βιβλίου της "Πηλιορείτικο γαϊτανάκι", βασίζεται σε αληθινά γεγονότα και πρόσωπα. Μέσα από τις διηγήσεις δικών της ανθρώπων -των παππούδων της, του πατέρα της και του θείου της- και μετά από πολύμηνη μελέτη κι έρευνα, η συγγραφέας προσφέρει στους αναγνώστες της ένα "χορταστικό" σε ιστορία βιβλίο, αποτίνοντας έτσι φόρο τιμής στους προγόνους της, με σεβασμό, ευαισθησία και ευγνωμοσύνη.

Από τις πρώτες σελίδες, οι εικόνες που περιγράφει, συνεπαίρνουν και καθηλώνουν τον αναγνώστη, δημιουργώντας του έντονα συναισθήματα αγωνίας για την συνέχεια και συγκίνησης για τους πολυπαθείς ήρωες. Μέσα από γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Βόλο και τα χωριά του Πηλίου, η συγγραφέας μάς γνωρίζει πολλά λαογραφικά στοιχεία της περιοχής, ήθη και έθιμα του τόπου της, τιμώντας έτσι την ιδιαίτερη πατρίδα της και τους ανθρώπους της.

Ένα αξιόλογο βιβλίο, καλογραμμένο, με όμορφες περιγραφές και λόγο, πλούσιο σε εικόνες, στο οποίο η μυθοπλασία αγκαλιάζει την πραγματικότητα και το αντίστροφο, με δεμένη πλοκή χωρίς να κουράζει με άχρηστες πληροφορίες.

Ένα μυθιστόρημα κατάθεση ψυχής της συγγραφέως πολύτιμο ανεκτίμητης αξίας. Εκπλήρωση μιας υπόσχεσης στους δικούς της ανθρώπους, να γνωρίσει την ιστορία τους στους νέους και να την θυμίσει στους παλιούς που ίσως να την έχουν λησμονήσει. "Η τιμή στους προγόνους αποτελεί φάρο και πυξίδα για τις επόμενες γενιές." Συγχαρητήρια Άρτεμις Παπανδρέου.

 

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο ΕΔΩ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου