ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο " Η φλόγα, η φωτιά κι η στάχτη" - Γιώργος Τζιτζικάκης - Εκδόσεις Κάκτος


Η φλόγα, η φωτιά  κι η στάχτη

Γιώργος Τζιτζικάκης, Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ

Η Μανωλία...δυναμική, πρωτοπόρα, ανικανοποίητη, κατά βάθος καλόκαρδη, παιχνιδιάρα με τους άντρες, Η Εριέττα...αθεράπευτα ρομαντική, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, πάντα χαμένη στον κόσμο των βιβλίων, άπειρη με τους άντρες Η Θέτιδα...επαναστάτρια, προσγειωμένη στην πραγματικότητα, σύγχρονη, με ξεκάθαρο σεξουαλικό προσανατολισμό και προτίμηση στις γυναίκες

Τρεις ασυμβίβαστες γυναίκες με διαφορετικές προσωπικότητες, φίλες από παιδιά, μαζί από το σχολείο. Τώρα η καθεμιά έχει τραβήξει τον δικό της δρόμο στη ζωή. Διατηρούν πλέον τυπικές φιλικές σχέσεις και ενόψει του γάμου της Μανωλίας, αποφασίζουν να περάσουν μαζί πέντε μέρες διακοπές στην Σκιάθο για να θυμηθούν τα παλιά. Τρία κορίτσια στην ηλικία των 40 και κάτι, θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους σε αυτήν την καλοκαιρινή απόδραση, θα θυμώσουν, θα τσακωθούν, θα κλάψουν, θα υποχωρήσουν, θα συμβιβαστούν. Δεν είναι πια τα κορίτσια στο σχολείο με την ανεμελιά και τα εφηβικά μυαλά...μεγάλωσαν...οι επιλογές στους άντρες, στις φιλίες, στην επαγγελματική ζωή, αυτά που έχουν ζήσει, τις έχουν ωριμάσει...άλλαξαν...

Μέσα σε αυτές τις πέντε μέρες - που και για τις τρεις θα περάσουν με το ζόρι - κάποια μυστικά θα βγουν στο φως, θα αποκαλυφθούν ψέματα, θα ειπωθούν αλήθειες που θα τις πονέσουν και θα κλονίσουν την ήδη πληγωμένη φιλία τους. Θα μιλήσουν για τους άντρες, για τις σχέσεις, για τις φίλες τους. Θα κάνουν την αυτοκριτική τους και η μία θα βρεθεί αντιμέτωπη της άλλης.

Ένα μυθιστόρημα με χρώματα καλοκαιριού και με έντονη τη μυρωδιά των '80s, μιλάει κυρίως για την φιλία και την αντοχή της στον χρόνο, τον φόβο της μοναξιάς και τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα, την αγάπη, τον γάμο, την προδοσία, την ζήλια και την συγχώρεση, την ομοφυλοφιλία, τις πλασματικές εικόνες που προβάλλουν τα social media και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν και το άγχος για την αναζήτηση του άλλου μας μισού.

Μετά τον Παραθεριστή και τον Ανεμόγερτο που αφορούν το στρες και την κατάθλιψη, ο Γιώργος Τζιτζικάκης στο 10ο βιβλίο του γράφει για μια αληθινή γυναικεία ιστορία και καταφέρνει με μεγάλη μαεστρία και σεβασμό να περιγράψει όλα τα συναισθήματα που βιώνει μια γυναίκα όταν έρθει αντιμέτωπη με την άσπονδη φίλη της και τις επιλογές που πρέπει να κάνει, όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται και όλα τα μυστικά μαθαίνονται.

"Όταν η φλόγα θα ανάψει, θα ακολουθήσει η φωτιά, και αν δεν την προλάβεις, θα γίνουν όλα στάχτη."

Είναι ένα απολαυστικό μυθιστόρημα με ζωντανούς, καθημερινούς διαλόγους και απλή γραφή, τρυφερό και χιουμοριστικό που με συγκίνησε σε αρκετά σημεία και μου επιβεβαίωσε αυτό που πιστεύω και εφαρμόζω εδώ και πολλά χρόνια, ότι...Ένας καφές με τις φίλες σου είναι η καλύτερη ψυχοθεραπεία.

 

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου