ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Βιβλιοκριτική της Γιούλης Τσακάλου στον Ελεύθερο Τύπο για το βιβλίο "Η τελευταία θυσία" Κική Τσιλιγκερίδου, Εκδόσεις BELL



ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 23/07/2022

ΒΙΒΛΙΟ : Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΥΣΙΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ : ΚΙΚΗ ΤΣΙΛΙΓΚΕΡΙΔΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ BELL


 

Διαβάζοντας το βιβλίο «Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΥΣΙΑ» Εκδόσεις BELL της Κικής Τσιλιγκερίδου είχα ακριβώς αυτή την αίσθηση: ότι τόσο το θέμα όσο  η πλοκή, ο λόγος και η δομή του κειμένου είναι η αιτία  που θα προσελκύσουν τον αναγνώστη μέσα από αναπάντεχες διαδρομές σε ένα έξοχο τέλος,

Παρότι το έργο έχει αναμφίβολα χαρακτηριστικά ψυχογραφήματος, κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον  καθώς η συγγραφέας επινοεί ενδιαφέροντες αρχετυπικούς ήρωες που ο καθένας με τον τρόπο του υπηρετεί την πλοκή και τα μηνύματά της. Χρησιμοποιεί ένα μικρό πλήθος χαρακτήρων και τους τοποθετεί σε μια στενή σχέση, ώστε να συνεχίζουν διαρκώς να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους αυξάνοντας την πίεση και την ένταση. Τονίζει αυτή την ένταση και οι σχέσεις γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες. Κανείς εδώ δεν είναι αθώος, αλλά κάνεις και ένοχος.

Σίγουρα η συγγραφέας δεν προσπαθεί να εξωραΐσει τα εγκλήματα, μα τα φωτίζει και αναδεικνύει την πολυδαίδαλη ρίζα τους. Το εντυπωσιακό αναμφίβολα είναι ότι καθώς προχωράει η ανάγνωση ο αναγνώστης ξεχνά πως παρακολουθεί τη ζωή της ηρωίδας και προσηλώνεται στη ζωή και τη δράση της συγκεκριμένης γυναίκας με μια μάλλον ενδόμυχη συμπάθεια παρά τα όσα υποτίθεται έχει κάνει.

Η Ρεβέκκα επιστρέφει στη σκυθρωπή Άργιλο, το μικρό χωριό της Χαλκιδικής όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά την άτακτη φυγή της από εκεί, όταν η ζωή της καταστράφηκε από ένα τρομερό ατύχημα Για να ξυπνήσει όμως απ’ τον εφιάλτη πρέπει να κοιτάξει μέσα της . Ο γκρεμός στο Ακρωτήριο δεν άλλαξε και δεν παραμόρφωσε μόνο την ίδια για πάντα, αλλά σκότωσε και την καλύτερή της φίλη, την Ισμήνη, που μαζί της την ένωναν πολύ περισσότερα πράγματα από μια κοινή παιδική ηλικία. Τις ένωναν η βαθιά επιθυμία να αλλάξουν τον κόσμο, η λαχτάρα να τον φέρουν στα μέτρα τους. Να τον κάνουν ένα με τη φύση, και τη μαγεία της.
Αυτό που τη φέρνει πίσω είναι μια ολόιδια τραγωδία: ένα ακόμη κορίτσι που πέφτει από τον ίδιο γκρεμό, βρίσκοντας φρικτό θάνατο. Αυτοκτονία; Ατύχημα; Ή έγκλημα; Και ποιος μπορεί να ήθελε τον χαμό ενός δεκαεξάχρονου κοριτσιού; Μήπως ο δολοφόνος είναι ο ίδιος με εκείνον είκοσι χρόνια πριν; Και, εάν ναι, τι είναι αυτό που πραγματικά θέλει;

Ένα μυθιστόρημα για την απώλεια της παιδικής ηλικίας, για τον έρωτα και την απιστία, το πάθος και τη ζήλια, το τώρα και το τότε. Και για όλα τα ατίθασα δεκαεξάχρονα κορίτσια — τις μάγισσες.

Σύντομα ένα απρόσμενο ατύχημα τους αλλάζει ρόλους, τους αλλάζει ζωές! Το θύμα γίνεται θύτης, ο κυρίαρχος  γίνεται υποτακτικός, το θήραμα γίνεται θηρευτής.

Αν δεν μπορέσουν οι ίδιοι να κυνηγήσουν τις εφιαλτικές καταιγίδες τους, τότε θα πρέπει να φυλαχθούν, γιατί θα τους κυνηγήσουν οργισμένα εκείνες!

Και αν η στράτα τους τους φέρει σε γεφύρια αιµατοβαµµένα, θα τα διαβούν ή όχι; Απορίες που πρέπει να απαντηθούν γιατί βλέπεις η απιστία έλεγε ένας σοφός απλώνει τη σκιά της στο παρελθόν και το μηδενίζει. Είναι ένα μολυσματικό ταξίδι στο χρόνο η απιστία και η Ρεβέκκα θυμάται δεν ξεχνά ποτέ όλα αυτά που τη βασάνιζαν και την στοίχειωναν καθημερινά! Δεν περνούσε μέρα που να μη δει εφιάλτες που να μην απαιτήσει από τον εαυτό της να δώσει ένα τέλος στο μαρτύριο να πάρει εκδίκηση.. όχι ακόμα όμως όχι πριν κρατήσει στα χέρια της το κατάλληλο σφάγιο όχι πριν την τελευταία θυσία!

Και δώ η συγγραφέας Κική Τσιλιγκερίδου με άρτια και γοητευτική αφήγηση που αποτελεί και το βασικό ατού της μας καλεί να λύσουμε το γρίφο στο τέλος του βιβλίου με σπουδαίες κορυφώσεις και συναισθηματικές εκτονώσεις. Διαβάστε το

Γιούλη Τσακάλου

Ελεύθερος Τύπος



 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου