ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Τέση Παπαθανασίου για το βιβλίο "Κανείς δεν άναβε τα φώτα" Φελισμπέρτο Ερνάντες - Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

Κανείς δεν άναβε τα φώτα - Φελισμπέρτο Ερνάντες

Εκδόσεις Μεταίχμιο 


Ένας εκπληκτικός τίτλος που με τράβηξε από την πρώτη στιγμή, παραπέμποντάς με σε σκοτάδια εσωτερικά ή εξωτερικά, αλλά και σε μυστήριο.

"...Κι όμως η σιωπή παρεμβαίνει στη μουσική. Περνά ανάμεσα στους ήχους, σαν γάτος με τη μεγάλη μαύρη ουρά του, και τους αφήνει γεμάτους προθέσεις..."

Κεντρικός χαρακτήρας ένας νεαρός πιανίστας που φωτίζει διάφορες στιγμές στο σκοτεινό φόντο της ζωής του.

Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση που γίνεται άλλοτε τραγική κι άλλοτε χιουμοριστική, ο Ερνάντες μας δίνει μια αλληγορία του κόσμου. Η μουσική παίζει ρόλο λυτρωτικό. Η δε μουσικότητα της ισπανικής γλώσσας κάνει τον λόγο να κυλά μεθυστικά.

Βασικό θέμα η μοναξιά που παίζει τα πιο τρελά παιχνίδια, βάζει κεφάλι αλόγου σε ανθρώπινο σώμα, κάνει ένα μπαλκόνι να παραφρονεί από ζήλια, έναν μαύρο γάτο να κάθεται δίπλα στο πιάνο σε συναυλία, τα αντικείμενα να γίνονται ήρωες των ιστοριών...

Η ατμόσφαιρα είναι τόσο υποβλητική που το βιβλίο σε παίρνει μέσα του και δεν σε αφήνει να δεις τίποτα τριγύρω. Ο τόπος αδιάφορος, ο χρόνος νοσταλγικός. Εσύ θεατής στην πλατεία του θεάτρου με όλα τα φώτα σβηστά και στη σκηνή περνούν σε κυλιόμενο διάδρομο οι ηθοποιοί ακίνητοι, φωτίζοντας κάθε φορά μόνο ένα στιγμιότυπο από το διήγημα που διαβάζεις. Η φαντασία αποφασίζει τι θα συμβεί.

Μαγικός ρεαλισμός στο απόγειό του. Απλά βιωματικά γεγονότα ιδωμένα σε μια άλλη ίσως διάσταση. Το τέλος κάθε ιστορίας είναι κοφτό σαν την άκρη του γκρεμού, μια απότομη, ξεκάθαρη δήλωση πως δεν μπορείς να δεις παραπέρα. Κι όμως, ίσως να μπορείς, μα πρέπει τα μάτια σου να μάθουν να ψηλαφίζουν αυτά που δεν βλέπουν. Γιατί μπροστά σου έχει αβέβαιο, βαθύ σκοτάδι και κανείς, μα κανείς, δεν θα ανάψει τα φώτα.

Τέση Παπαθανασίου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


  Η Τέση Παπαθανασίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από Μαγνησία, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Σπούδασε Γεωλογία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών.
Ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και τις δύο κόρες τους. Μεγάλες της αγάπες, εκτός από την οικογένειά της, είναι τα Μαθηματικά, η Μουσική και τα Μυστήρια.
Η "Λουκουμόσκονη" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου