ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η Τέση Παπαθανασίου για το βιβλίο "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΦΩΝΩΝ" ΝΤΟΝΑΤΟ ΚΑΡΡΙΖΙ - Εκδόσεις Πατάκη

 

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΦΩΝΩΝ - ΝΤΟΝΑΤΟ ΚΑΡΡΙΖΙ

Εκδόσεις Πατάκη

Το πιο βαθύ σκοτάδι, δεν βρίσκεται ούτε στον συμπαντικό ουρανό ούτε στην άβυσσο του ωκεανού. Κατοικεί μέσα μας. Αν θέλετε λοιπόν να γνωρίσετε τα ερέβη της ανθρώπινης ψυχής δεν θα βρείτε καλύτερο να σας οδηγήσει εκεί, από τον Ντονάτο Καρρίζι.

Είναι φοβερό πώς καταφέρνει στα βιβλία του να μεταμορφώνεται σε άρχοντα των σκιών, σε υπνωτιστή, σε κυνηγό του σκότους, σε τρανσφορμιστή, σε υποβολέα. Μπαίνει στο μυαλό του δολοφόνου, του σχιζοφρενή, του παρανοϊκού και μας παρασύρει στο διάβα του. Ο τρόπος που ερευνά κάθε περίπτωση ψυχοπαθούς εγκληματία μου θυμίζει την εκπληκτική σειρά Mindhunter.

Ο maestro μας, γράφει για άλλη μια φορά ενα αποστομωτικό ψυχογράφημα της παράνοιας. Ο Ντονάτο εδώ γίνεται ο υπνωτιστής που μας ξεναγεί στον λαβύρινθο του εγκεφάλου και περνώντας απο τα σκοτάδια της ψυχής φτάνει ως τα τρίσβαθα του υποσυνείδητου.

 Κάποιοι είπαν πως το Σπίτι των φωνών θυμίζει Φίτζεκ. Δεν ξέρω αν ο Φίτζεκ έχει γράψει κάτι με παρόμοια υπόθεση που θα δικαιολογούσε μια τέτοια δήλωση. Ο Καρρίζι πάντως αναλύει σε βάθος τους χαρακτήρες χωρίς να αφήνει κενά, έχει μια υποβλητική ατμόσφαιρα, είναι αποφθεγματικός, και είναι ο μόνος που έχει καταφέρει να βυθίσει τις πιο φωτεινές πόλεις του κόσμου στο απέραντο σκοτάδι.

Ακόμα κι αν έχεις προβλέψει το τέλος, τη λύση ή την εξήγηση, καμία σημασία δεν έχει. Σημασία έχει η διαδρομή, γιατί τις περισσότερες φορές για να φτάσεις στο τέρμα χρειάζεται να ξέρεις πού πηγαίνεις.

 "Κανείς δεν θέλει πραγματικά να ακούσει αυτό που έχουν να πουν τα παιδιά".

Γεννιόμαστε ή γινόμαστε; Πώς μας διαμορφώνει το περιβάλλον, έμψυχο και άψυχο; Στο έγκλημα οδηγούν οι συνθήκες ή η ψυχή;

 "Κανόνας νούμερο πέντε: Αν κάποιος ξένος σε φωνάξει με το όνομά σου, βάλ'το στα πόδια"

Όταν έχεις πληγωθεί βαθιά εκδικείσαι ανεξέλεγκτα;

"Κανόνας νούμερο δύο: Οι ξένοι είναι ο κίνδυνος"

Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί ξένοι;

"Κανόνας νούμερο ένα: Να εμπιστεύεσαι μόνο τη μαμά και τον μπαμπά"

Τι ρόλο παίζει η αγάπη; Μπορεί ακόμα και στο πιο νοσηρό περιβάλλον να μας σώσει;

"Για ένα παιδί, η οικογένεια είναι το πιο ασφαλές μέρος στη γη. Ή το πιο επικίνδυνο."

Τέση Παπαθανασίου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

  Η Τέση Παπαθανασίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από Μαγνησία, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη. Σπούδασε Γεωλογία στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών. Ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και τις δύο κόρες τους. Μεγάλες της αγάπες, εκτός από την οικογένειά της, είναι τα Μαθηματικά, η Μουσική και τα Μυστήρια.

Η "Λουκουμόσκονη" είναι το πρώτο της μυθιστόρημα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου