ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Κριτική άποψη του βιβλίου "Τα Ψέμματα Ανθίζουν στην άμμο " Νίκος Διακογιάννης, εκδόσεις Πνοή , απο την κυρία Αναστασία Δημακοπούλου

                                                                                                             περισσότερα για το βιβλίο εδώ


Ο ταλαντούχος συγγραφέας Νίκος Διακογιάννης, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του μεγάλη συγγραφική εμπειρία με τέσσερα βιβλία, έρχεται και πάλι να μας παρουσιάσει το νέο του βιβλίο “Τα ψέμματα ανθίζουν στην άμμο”. 


Το βιβλίο αυτό, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, προβληματίζει, διδάσκει, σοκάρει και πραγματικά μία ανάσα πριν το ανατρεπτικό τέλος του, μέσα σε μία συγκινησιακή κατάσταση χαρμολύπης, λυτρώνει. 

Το νέο μυθιστόρημα του συγγραφέα πραγματεύεται την ιστορία μιας νέας κοπέλας με το υπέροχο, μυρωδατο όνομα Αντζία(Νεραντζία), η οποία φυλακισμένη στα φαντάσματα του παρελθόντος, έχοντας ζήσει τραυματική παιδική ηλικία, καταλήγει στην ανίχνευση κάποιου ανθρώπου-συντρόφου μέσα από το διαδίκτυο. Οι φρικτές στιγμές που έζησε παιδί 5 χρονών, στ΄αδηφάγα χέρια στενού συγγενικού της προσώπου, θα βάλουν τροχοπέδη στην ψυχική της ανέλιξη και θα προσθέσουν ένα ακόμη φραγμό στην προσωπική της ευτυχία. 
Το κεφάλαιο σύντροφος στην ζωή της, ήταν αδύνατο να το διαχειριστεί, γιαυτό και περιοδικά κατέληξε στην ανωνυμότητα του διαδικτύου. Κρυμμένη και αισθανόμενη ασφαλής πίσω από ποικίλα ψεύτικα προσωπεία, πίστεψε ότι κάποια στιγμή θα οδηγηθεί στο κατώφλι της ευτυχίας. Μπορείς όμως να βρεις, με το πάτημα μερικών πλήκτρων, την αληθινή ευτυχία και πως θα καταφέρεις να την βιώσεις χωρίς ενοχές, έχοντας ήδη πει μία σωρεία από αληθοφανή ψέμματα; 

Τίθονται τόσα ερωτήματα και προβληματισμοί με το νέο αυτό βιβλίο του συγγραφέα και ο αναγνώστης καλείται να βολιδοσκοπήσει τα γεγονότα και να δώσει τις δικές του εξηγήσεις.
Προσωπικά πιστεύω ότι πλέον, είναι κοινά αποδεκτό, ότι η καθημερινή χρήση και η ευκολία που παρέχει η τεχνολογία και συγκεκριμένα το διαδίκτυο, έχει ως αποτέλεσμα τον εθισμό, χάνοντας πραγματικές στιγμές της αληθινής μας ζωής. 

Χρονικά, η ιστορία μας, τοποθετείται στα χρόνια πριν την οικονομική κρίση και τα μνημόνια, για να φθάσει στο τέλος, να δίνει μία γλαφυρή περιγραφή της σκληρής πραγματικότητας του καιρού μας, με τους επιπρόσθετους φόρους και τα χαράτσια της εκάστοτε κυβέρνησης, που οδήγησε ένα αρκετό ποσοστό ανθρώπων στην αυτοκτονία, την αναξιοκρατία και στην στέρηση κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας. 
Από την άλλη όμως, είναι και ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση, την ψυχική δύναμη, τη συμπόνοια προς τον συνάνθρωπο. Ο αναγνώστης προβληματίζεται, δοκιμάζεται ψυχικά, παίρνει μαθήματα ευγένειας, ήθους, σεβασμού, συναίσθησης των δυσκολιών που βιώνει ο κάθε άνθρωπος. Μέσα στην δύσκολη αυτή εποχή, αναζωπυρώνεται και ένας έρωτας - μυστήριο αρχικά για την νεαρή Αντζία. 

 Ένα μεγάλο ταξίδι της πρωταγωνίστριας, θα φανερώσει μυστικά χρόνια κρυμμένα, αλλά θα την φέρει και αντιμέτωπη απέναντι σ΄ένα παρελθόν που παλεύει να ξεχάσει. Το βιβλίο αυτό για μένα ήταν μία όμορφη έκπληξη! Το αγάπησα γιατί έχω αδυναμία στις αληθινές προσωπικές ιστορίες! Γιατί θεωρώ ότι δεν είναι εύκολο ν΄αγγίξεις συναισθηματικά τον αφηγητή σου και ν΄αποτυπώσεις στο χαρτί προσωπικά γεγονότα, χωρίς ουσιαστικά να μπορείς να επέμβεις ή να παρεκκλίνεις απ΄αυτά. Βέβαια, πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο της μυθοπλασίας, αλλά και πάλι όταν ασχολείσαι μ΄ευαίσθητες πτυχές της ζωής κάποιου άλλου, θα πρέπει να είσαι πιστός στρατιώτης της γραφής που αρμόζει στα λεγόμενά του, έτσι ώστε να δοθεί στο αναγνωστικό κοινό ένα άρτια δεμένο κείμενο. Η ανάλυση και η εμβάθυνση των χαρακτήρων γίνεται μ΄ένα εκπληκτικό χειρισμό, απλό και αληθινό. Η ζωντάνια των διαλόγων δημιουργεί αρχικά ένα άνετο και ευχάριστο κλίμα. 

 Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο, καλοδουλεμένο με απλή, κατανοητή γραφή, η οποία εναλλάσσεται με την ποιητική πνοή που του δίνει το προσωπικό ημερολόγιο της νεαρής Αντζίας. Μία κατάθεση ψυχής, ένα δυνατό ψυχογραφικό κείμενο μ΄έντονα συγκινησιακά συναισθήματα. 

Εν κατακλείδι, αξίζουν για άλλη μια φορά θερμά συγχαρητήρια στον συγγραφέα μας, για την πέμπτη συγγραφική του απόπειρα, γιατί “Τα ψέμματα που ανθίζουν στην άμμο” είναι ένα βιβλίο που αντικατοπτρίζει την πολυδιάστατη σύγχρονη πραγματικότητα, γιατί περνάει μηνύματα και μια σειρά προβληματισμών κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου! 



΄                                                                                                          Το βίντεο του βιβλίου εδώ

Περισσότερα για το συγγραφέα μας εδώ





Αναστασία Δημακοπούλου για την ομάδα
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου