ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Γράφει η Γιούλη Τσακάλου για το βιβλίο «Ακάκιε» Κώστας Κρομμύδας - Εκδόσεις Διόπτρα

 


Ακάκιε, Κώστας Κρομμύδας, Εκδόσεις Διόπτρα

Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Διόπτρα για την τιμή να διαβάσω το βιβλίο πριν κυκλοφορήσει και να γράψω την άποψή μου γι αυτό!!

Ευχαριστώ και τον αγαπημένο μου φίλο και συγγραφέα Κώστα Κρομμύδα για το εξαιρετικό ταξίδι που για άλλη μια φορά μας χάρισε.. εύχομαι πάντα κορυφές!!

 

Με το δέκατο βιβλίο του που κυκλοφορεί από 12 Μαΐου, ο δημοφιλής ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας επιστρέφει για να αφηγηθεί μια αληθινή ιστορία που διατρέχει σχεδόν έναν ολόκληρο αιώνα (1917-2008).

Απλά και λιτά, όπως και ο ήρωάς του, ο συγγραφέας μας μεταφέρει σχεδόν κινηματογραφικά, τη ζωή και την πορεία ενός ξεχωριστού ανθρώπου, του Λευτέρη Μαντζίκα, που ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό της Ηπείρου, τη Λιγοψά Ιωαννίνων, και αυτοδημιούργητος να φτάσει στην κορφή, χωρίς να χάσει την ανθρωπιά του.

Πραγματικά, καταπιάνεται με ένα θέμα που ξυπνά μνήμες στον αναγνώστη, ξεκινώντας από τον τίτλο: Το θρυλικό «Ακάκιε», που όλοι θα αναπολούμε με νοσταλγία.

Πριν από οτιδήποτε άλλο είναι η ελκυστική δύναμη της Ιστορίας, η γοητευτική αναπαράσταση άλλων εποχών, άλλων αντιλήψεων, άλλων προτεραιοτήτων.

Ποιος ήταν όμως πραγματικά ο Λευτέρης Μαντζίκας, γνωρίζει καλύτερα ο ίδιος ο συγγραφέας που είχε την τύχη να τον γνωρίσει προσωπικά και να συζητήσει μαζί του. Το δύσκολο θα πρέπει να ήταν να παντρέψει στο νέο του βιβλίο μια αληθινή ιστορία με μυθοπλασία, όμως ο συγγραφέας καταφέρνει να δώσει φυσικά και αβίαστα όσα συνέβησαν, σαν να μας αφηγείται ο ίδιος ο ήρωας τη ζωή του.

Με ροή όπως το φύσημα του ανέμου σε έναν σιτοβολώνα, μας μεταφέρει σε άλλες εποχές, και ο αναγνώστης θέλει να παρακολουθήσει σε ένα συνεχές page turner ως πού μπορεί να φτάσει κάποιος, παρά τις αντιξοότητες που έχει να αντιμετωπίσει. Ο ήρωάς του είναι από την αρχή άτυχος.

Ο κάθε ήρωας, ακόμα και ο πιο μικρός, έχει υπόσταση, οντότητα, ζωντάνια, ο αναγνώστης τον βλέπει μπροστά του, τον ακούει, τον συμμερίζεται, ζει μαζί του το πάθος και το δράμα του.

Ηρωες ανθρώπινοι οι πράξεις τους απόλυτα συνεπείς με το ψυχογραφικό προφίλ που τους έχει αποδώσει ο συγγραφέας, ο οποίος πέρα  από την αληθινή ιστορία στην οποία βασίζεται του έχτισε την πλοκή και τη δράση του μυθιστορήματός του πάνω στους χαρακτήρες του.

Στο βιβλίο, έντονο το ιστορικό στοιχείο, αφού ακολουθούμε όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής μέσα από τη ζωή του Λευτέρη, με τρόπο που κάποιες φορές συγκινούν, άλλες σε κάνουν να σκέφτεσαι, και άλλες σου δίνουν το δίδαγμα πως τέτοιοι άνθρωποι ικανότατοι δεν γίνεται να χαθούν.

Κυρίως αναδεικνύεται το στοιχείο της ανθρωπιάς του ήρωα, γενναιόδωρος και ανοιχτός, ευεργέτης της πατρίδας του, ατόφιος και αληθινός, όπως ένα τραγούδι της  Ηπείρου.  Θα καταφέρει να φτάσει όσα είχε ονειρευτεί, και θα φύγει καταφέρνοντας να μας διδάξει οτι, τίποτε δεν μένει πίσω μας, παρά η φήμη, αυτή που είχαμε όσο ζήσαμε και θα διατηρηθεί όταν δεν θα υπάρχουμε, όπως συνέβη με τον Λευτέρη Μαντζίκα.

Τελειώνοντας το βιβλίο, η αίσθηση είναι ότι ενώ πρόκειται για βιογραφία, το βιβλίο είναι ένα ζωντανό μυθιστόρημα, σφύζει από γεγονότα και περιγραφές που σε συνεπαίρνουν, και το κυριότερο, σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας μας εκπλήσσει πάλι με κάτι διαφορετικό, με έναν Ακάκιο στους σιτοβολώνες του εξωφύλλου του και τον ελληνικό ήλιο να χρυσίζει πάνω στα στάχυα, χαρίζοντάς μας ελπίδα μέσα από μια ιστορία αληθινή.

 


Φανταστείτε πώς είναι να ξαναστήνεις έναν τέτοιο κόσμο με πραγματικά δομικά υλικά; Πόσο μπορεί να σε δυσκολέψει μια τέτοια διαδικασία αλλά και να σε ξεμυαλίσει, να χωθείς στις δίνες του παρελθόντος αλλά και στη δική σου μυθοπλασία την ώρα που υποδύεσαι ρόλους με φόντο ιστορικά σκηνικά; Όλο αυτό είναι μια περιπέτεια του νου και των αισθήσεων, κάτι το οποίο μπορούν να κάνουν, μόνο το μυθιστόρημα και ο κινηματογράφος.

Γιούλη Τσακάλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ 


Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου