ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Γράφει η Γιούλη Τσακάλου για το βιβλίο «Πολυξένη» Πένυ Παπαδάκη - Εκδόσεις Ψυχογιός


Πολυξένη – Πένυ Παπαδάκη – Εκδόσεις Ψυχογιός

Η κυρία Πένυ Παπαδάκη για άλλη μια φορά μας χάρισε όμορφες αναγνωστικές στιγμές.

4 χρόνια αποχής δική της 4 χρόνια  αναμονής  δική μας! Είναι μία συγγραφέας που κάνει βουτιά στη ψυχή των ηρώων της και τολμά να θίξει κοινωνικά θέματα με έναν τρόπο αιχμηρό αλλά και τρυφερό συνάμα. Δείχνει να γνωρίζει καλά τους ανθρώπους και τα πάθη τους κι όπως η ίδια έχει δηλώσει, μέσω της συγγραφής αποδίδει την δικαιοσύνη που θα ήθελε να υπάρχει. Σ'αυτό το βιβλίο η δικαιοσύνη πρωταγωνιστεί με έναν ευφυή τρόπο και η Πολυξένη μέσω της συγγραφέως, θα την αποδώσει όπως της αρμόζει.

Ένα βιβλίο συναρπαστικό, συγκινητικό, η λιτότητα της έκφρασης,   υπάρχει  σε όλη την ανάπτυξη της ιστορίας, μπορεί να οδηγήσει τους αναγνώστες σε αλυσιδωτές σκέψεις  με πολλαπλά νοήματα. ευθύνη όλων μας οι επιλογές μας.

Τα λάθη για τα οποία είμαστε υπαίτιοι ή ακόμα κι εκείνα που πληρώνουμε γιατί αφεθήκαμε με όλη μας την ψυχή σε κάτι. Γρήγορες εναλλαγές, έντονες περιγραφές!! Μια ιστορία γεμάτη αποχωρισμούς, δάκρυα, θλίψη και συναίσθημα, όμως τόσο ελπιδοφόρα και αισιόδοξη!

Παρακολουθούμε την ιστορία του βιβλίου μέσα από τα μάτια της Πολυξένης. Το παράθυρο της ψυχής της που ανοίγεται μπροστά μας είναι το δικό της παράθυρο  βλέπει από μέσα, από το εσωτερικό της, ως έγκλειστη, απομονωμένη. Η Οδύσσεια της Πολυξένης είναι μια γυναικεία Οδύσσεια και δεν αναζητά το κλέος σε αυτήν. Η Οδύσσεια της είναι προσωπική, συναισθηματική, υποκειμενική, καθώς αυτό που αναζητά να της χαρίσει είναι η ανακάλυψη και οικοδόμηση του εαυτού της.

Η Πολυξένη, σε όποιο χρώμα και φυλή και αν ανήκει, μαθαίνει πως δικαιούται να πλέει στη θάλασσα της γνώσης, της εμπειρίας, της δημιουργίας, όσο μικρή ή όσο μεγάλη κι αν αισθάνεται πως είναι.

Συμπορεύεσαι σε όλες τις δυσκολίες που συναντά και δένεσαι!!, διαβάζοντας ανακαλύπτεις ακόμα και συναισθήματα που θεωρούσες πως δεν υπήρχαν και όμως γεννήθηκαν συναρπάζοντάς μας! με έκαναν να αγωνιώ και να περιμένω με ανυπομονησία να ανακαλύψω την τελική έκβαση των γεγονότων που συγκλόνιζαν τη ζωή της! μετά από κάθε κεφάλαιο ένοιωθα αυτό το αίσθημα ικανοποίησης, της ζεστασιάς και της λύτρωσης όταν όλα καταλήγουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν, εκεί που η οικογένεια κλείνει όλες τις πληγές της ζωής !!

 


 

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση απορρέοντας όμως μια αγνή τρυφερότητα, ενώ συνάμα μου περνούσε και διδακτικά μηνύματα! Όλα αυτά πραγματικά με μάγεψαν και μπορώ να πω πλέον με βεβαιότητα ότι η ζωή κυλάει, παρασύροντας ότι βρει μπροστά της συγχωρεί εξαγνίζει, ξεπλένει παλιά κρίματα αλλά ποτέ δεν γυρνάει πίσω!

Εύχομαι αυτή η συγγραφική ψυχή να αντέχει.. πάντα να μας ταξιδεύει. Συγχαρητήρια στη συγγραφέα μας !!

Πένυ Παπαδάκη, άξιζε η αναμονή!

Γιούλη Τσακάλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ  (ομάδα)

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ (blog)

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου