ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Νατάσας Μουτούση για το βιβλίο «Ο ΛΟΥΣΗΡΟΣ» – Στέλιος Χαλκίτης – Εκδόσεις Ζήτη

 


"Ο ΛΟΥΣΗΡΟΣ" ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΚΙΤΗΣ

"Ο Λούσηρος"  είναι ένα βαθιά κοινωνικό μυθιστόρημα! Είναι ιδιαίτερο! Ξεχωριστό! Δεν θα σταθώ στην άψογη χρήση της γλώσσας! Θα σταθώ στον επιδέξιο χειρισμό του λογοτέχνη να αποτυπώσει τις σκέψεις του μέσα από μία πρωτότυπη, ψυχολογική ιστορία και να κυριαρχήσει με την γραφή του! Με αφοπλιστική αμεσότητα "σκύβει" αποφασιστικά πάνω από πολλά κοινωνικά θέματα, εμβαθύνει στην ανθρώπινη ψυχή και τα ανθρώπινα πάθη, προβληματίζεται και στοχάζεται!

Σαρώνουν οι εγκεφαλικές ασκήσεις που μας βάζει να κάνουμε με τον νου και το μυαλό μας! Ο Αντώνης, γιατρός, γνωρίζεται με την Σάρα, Αγγλικής καταγωγής, οδοντίατρο και ζούνε ένα όμορφο έρωτα στο νησί. Αποκτούν ένα γιο, τον  Στέφανο. Η ευτυχία τους θα διαταραχθεί συθέμελα όταν η Σάρα ερωτεύεται τον Δημήτρη, έναν άνδρα αμφιλεγόμενης προσωπικότητας. "Είναι να μην ακουμπήσεις την κινούμενη άμμο....μετά, παύεις να είσαι κύριος στα βήματά σου".(σελ.31) ".....ο έρωτας την κράταγε δεμένη στο άρμα του Δημήτρη και την έσερνε σε αρένα ρωμαϊκή ".(σελ.48)

Ο προδομένος σύζυγος προδίδεται και από την καρδιά του,που δεν άντεξε τον πόνο. Ο γιός μένει μόνος να αγωνιστεί για το μέλλον του, να σπουδάσει στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί ως δικηγόρος πλέον. Η προδοσία της δικής του φίλης και η εγκατάλειψη από την μητέρα του θα τον οδηγήσουν σε "τρελά μονοπάτια".

Η συνάντηση του Στέφανου και η γνωριμία του με τον μυστηριώδη γιατρό-Νικόλα είναι καθοριστική για την μετέπειτα πορεία του. Οι φιλοσοφικές συζητήσεις στις σελίδες 100-104 είναι καθηλωτικές.

Θίγονται θέματα:

Για την ελευθερία. "Σκλάβος είσαι αν φοράς τα ρούχα που θέλουν οι άλλοι και νιώθεις πνιγμένος.....(σελ.57)

Για την ηθική. "Όχι, φίλε μου, θα το φωνάξω δυνατά, μακάρι να υπήρχαν πολλοί σαν κι εμένα να αλλάζαμε τον κόσμο. Ακούς εκεί, το ψέμα, ο ψύλλος, θα καταγγείλει εμένα, την απτή πραγματικότητα, την αλήθεια".(σελ.98)

Χρήμα-δόξα "Δύο πράγματα κατάλαβα πως καταστρέφουν τον άνθρωπο για να μη τον αφήσουν να ορθοποδήσει πνευματικά : το χρήμα και η δόξα".(σελ.100)

Απιστία...οικογενειακή βία. "Ο ανδρισμός του έπαιρνε υπόσταση μέσω της υποταγής της Σιμόν....χωρίς αυτήν θα ένιωθε ένα τίποτα, ένας ανίκανος να αντιδράσει, να αντιμιλήσει, ένα υποχείριο στα χέρια της ερωμένης υπαλλήλου του".(σελ.148)

Πολιτισμός. "Ο τρόπος που συμπεριφέρονται στους ψυχικά ασθενείς θά’πρεπε  να’ναι το μέτρο πολιτισμού ενός λαού, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Εμείς έχουμε πολιτισμό, έχουμε Παρθενώνα βέβαια, συνεπώς νομιμοποιούμαστε στις παρεκτροπές"(σελ.163)

Διαπίστωση. "Πόσο ευμετάβλητοι είμαστε! Από τη μια στιγμή στην άλλη βρίσκει όμορφη την μέχρι πρότινος ανυπόφορη ζωή. Δεν θέλει να ζυγίσει τίποτα, ας είναι αμαρτία, ας είναι ό,τι θέλει. Υπάρχουν άσπιλες ψυχές, αμόλυντες ζωές δεν υπάρχουν"(σελ.247)

Ανύπανδρη μητέρα. "Η ανύπανδρη μητέρα θα έπρεπε να είναι τίτλος τιμής....."(σελ262)

Ανηθικότητα. "Οι πένητες πρέπει να υπάρχουν για να διακρίνονται οι ελεήμονες".(σελ297)

Νέμεσις. "Αλλά όταν η "ύβρις" χρησιμοποιεί τέτοια αλαζονεία για να εξυψωθεί, τότε η Νέμεσις διαρρηγνύει τα ιμάτιά της και δεν κρατιέται άλλο. Ρίχνει αδέκαστη τα αστροπελέκια της".(σελ.339)

Γίνεται επίσης λόγος για την άδολη αγάπη, την δυνατή φιλία, τον ρατσισμό, την θρησκεία και την πίστη, την λογική και την σχιζοφρένεια. 

 


 

Εκτός από τον Αντώνη, τη Σάρα και τον Στέφανο, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν πολλοί, όπως ο σοφός γιατρός- Νικόλας, η Μυρτώ, η Σιμόν και ο Μάρκος. Και ανάμεσά τους "ο  Λούσηρος..

Ο μυστηριακός Λούσηρος, που θα παίξει έναν καταλυτικό ρόλο στην συγκλονιστική υπόθεση. Δεν θα αποκαλύψω την πλοκή της ιστορίας, η οποία είναι άκρως ανατρεπτική, αλλά θα προτείνω το σπουδαίο αυτό έργο του Στέλιου Χαλκίτη  σε όλους τους απαιτητικούς αναγνώστες.

Νατάσα Μουτούση

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου