ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Νατάσας Μουτούση για το βιβλίο «ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» – ΣΤΙΒΕΝ ΠΡΕΣΣΦΙΛΝΤ – Εκδόσεις Πατάκη

 

"ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" (GATES OF FIRE)

STEVEN PRESSFIELD Εκδόσεις Πατάκη

Είναι αξιοθαύμαστο το ότι ένας ξένος, Αμερικανός λογοτέχνης, ο Στίβεν Πρέσσφιλντ,κ ατάφερε να αποδώσει τόσο έγκυρα την συγκεκριμένη ιστορική μάχη που έλαβε χώρα το 480 πΧ. στο στενό πέρασμα του Καλλιδρομίου στην Κεντρική Ελλάδα. Βασισμένο με ιστορική ακρίβεια στα γεγονότα και έχοντας μελετήσει επισταμένα  τον Όμηρο, Ηρόδοτο, Θουκυδίδη κλπ, συγγράφει ένα επικό έργο υψηλών προδιαγραφών εμπνευσμένο από την επιτύμβια στήλη, εκεί ακριβώς στο σημείο, όπου είναι θαμμένοι οι πεσόντες.

Ο συγγραφέας "ντύνει" την πραγματική ιστορία με μία ευρηματική μυθοπλασία,τ ης οποίας η αληθοφάνεια συγκλονίζει. Η ρεαλιστική αφήγηση ενός τραυματισμένου αιχμαλώτου, του μοναδικού επιζώντα της μάχης, του Χίονη, είλωτα και κατόπιν βοηθού μαχητή, είναι σπαραχτική. Ο αιχμάλωτος οδηγείται μπροστά στον βασιλιά των Περσών Ξέρξη, ο οποίος, εντυπωσιασμένος από την γενναιότητα που απέδειξαν οι Σπαρτιάτες, ζητάει να πληροφορηθεί λεπτομέρειες της ζωής τους, τις προετοιμασίες πολέμου.... Έτσι, πτυχές, πτυχές, ξετυλίγεται η δραματική αφήγηση του Χίονη.

Γεννημένος στον Αστακό της Ακαρνανίας, αντικρύζει, σε μικρή ηλικία, την πόλη του να καταστρέφεται μετά την επίθεση του Άργους και την οικογένειά του να χάνεται. Περιπλανιέται κάποια χρόνια με μόνη συντροφιά μία επιζήσασα  ξαδέλφη του πριν εγκατασταθεί στη Σπάρτη. Μεγαλώνει μέσα στον αυστηρό Σπαρτιατικό τρόπο ζωής και καταλήγει βοηθός ενός επιφανούς Λακεδαίμονα, τον οποίον ακολουθεί αργότερα στη μάχη στις Θερμοπύλες.

Η αφήγηση, απλή, κατανοητή και απόλυτα κατατοπιστική, μας καθιστά κοινωνούς της μύησης στις πολεμικές τέχνες των νέων παίδων  και της γνωστής σκληρής εκπαίδευσης, όχι μόνον του σώματος, αλλά και, προ πάντων, του πνεύματος.

Διδάσκεται ο φιλοσοφικός τρόπος σκέψης και η πειθαρχία του σώματος και του νου, που μπορεί να "μπλοκάρει" τον φόβο μέχρι της απόκτησης της αίσθησης της αφοβίας. Οι απόλυτες προετοιμασίες πριν τον πόλεμο! Αναφέρεται ο λόγος της επιλογής της Σπάρτης για εγκατάσταση και εκπαίδευση από πολλούς υποστηρίζοντας : "Οι άλλες πόλεις φτιάχνουν μνημεία και ποίηση, ενώ η Σπάρτη άντρες". Θίγεται η δυνατή θέση των γυναικών που έχουν γαλουχηθεί έτσι ώστε να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και να μπορούν να ανταποκριθούν με στωικότητα στις αναπόφευκτες απώλειες των μαχών. Το μεγαλείο της ψυχής για το ιδανικό της Ελευθερίας!

Ο βασιλιάς, Λεωνίδας, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του,θα βαδίσει στη πρώτη γραμμή με τους προσεκτικά επιλεγμένους 300 άντρες του. Όλοι επιφανείς Λακεδαίμονες, οι οποίοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον έναν γιό να αφήσουν πίσω, οικογενειακή παρακαταθήκη!

Επτά ολόκληρες ημέρες παλεύουν μακριά από την γενέτειρά τους υπηρετώντας το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας και της ελευθερίας....να αποτρέψουν την κάθοδο των Περσών. Ρίχνονται στη μάχη με αυταπάρνηση και περίσσια ανδρεία, χωρίς να πτοούνται όταν σκεπάζονται από τα αναρίθμητα βέλη του εχθρού, αλλά σαρκάζονται ότι θα πολεμήσουν "υπό σκιάν". (Διηνέκης, Ηρόδοτος, Ιστορίες) Δημιουργείται μία ανατριχιαστική ατμόσφαιρα αιματηρού πολέμου. Πάνω στη λάσπη και το αίμα, που ρέει, στοιβάζονται τα πτώματα των ενδόξων μαχητών νικημένα από τα χιλιάδες βέλη του Πέρση, αφού κατάφεραν να του προξενήσουν αναπάντεχη αντίσταση και απώλεια ανδρών.

Ηττημένοι, αλλά ήρωες... Ολοζώντανη η στιγμή που οι Σπαρτιάτες, πριν την τελική πτώση, παλεύουν να περιμαζέψουν το λαβωμένο θανάσιμα σώμα του βασιλιά τους. Οι περιγραφές καθιστούν τον αναγνώστη αυτόπτη μάρτυρα στο πεδίο της μάχης. Μίας μάχης άνισης που παραπέμπει στον αγώνα του Δαβίδ με τον Γολιάθ! "Ο Στίβεν Πρέσσφιλντ δεν ήταν στις Θερμοπύλες το 480 ΠΧ., αλλά, όταν τελειώσετε το βιβλίο, θα νομίζετε ότι ήταν, και εσείς μαζί!"(εξώφυλλο) 


Μπορεί οι λεπτομερείς, αλλά απαραίτητες, περιγραφές στις πρώτες σελίδες κυρίως, να κουράζουν κάποιους αναγνώστες, αλλά το έργο αυτό απευθύνεται στους λάτρεις του αυθεντικού ιστορικού μυθιστορήματος και τους ανταμείβει! Εξ ‘άλλου δεν είναι τυχαίο που διδάσκεται ως σημαντικό μάθημα σε πολλές Στρατιωτικές Ακαδημίες του εξωτερικού!

"ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ" είναι ένα κλασικό βιβλίο πλέον, διεθνώς αναγνωρισμένο πολλά χρόνια από την πρώτη έκδοσή του και με μία εξαιρετική μετάφραση στην Ελληνική Γλώσσα!

Νατάσα Μουτούση

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου