ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 11 Μαΐου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Νατάσας Μουτούση για το βιβλίο «ΚΑΡΔΙΑ ΔΥΟ ΝΟΥΜΕΡΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ» – ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ – Εκδόσεις ΠΝΟΗ

 

"ΚΑΡΔΙΑ ΔΥΟ ΝΟΥΜΕΡΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ" - ΜΑΡΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ

 

Ως συνήθως, το εξώφυλλο ενός βιβλίου μαγνητίζει πρώτα το βλέμμα μου και τα εξώφυλλα της "ΠΝΟΗΣ", μέσα από την απλότητά τους, είναι αινιγματικά σχετικά με το περιεχόμενο της υπόθεσης. Ένα νεανικό γυναικείο πορτραίτο στρέφεται προς τα πίσω ελαφρά προσπαθώντας να διακρίνει μία αδιευκρίνιστη σκιά στο βάθος.

Φόβος, απειλή, παρακολούθηση ή καταδίωξη; Το δεύτερο που κεντρίζει το ενδιαφέρον μου είναι ο τίτλος: "Καρδιά δύο Νούμερα Μικρότερη". Μπορεί να μικρύνει η καρδιά; Γιατί; Και πώς; Το μυστήριο λύνεται στο τέλος της ιστορίας και γίνεται πλήρως κατανοητό. Το μυθιστόρημα είναι κοινωνικό - αισθηματικό!

Ξεκινά χαλαρά και εξελίσσεται απροσδόκητα σε ένα ψυχολογικό θρίλερ για γερά νεύρα!

Κινείται στην σύγχρονη εποχή μεταξύ νέων, κατά κανόνα, στην ηλικία, οι οποίοι κυκλοφορούν και συμπεριφέρονται όπως συνήθως η νεολαία της εποχής μας. Μια νέα γιατρός, στις διακοπές με τις φίλες της σε κάποιο νησί του Ιονίου, γνωρίζει τον έρωτα της ζωής της. Όλα κυλούν ομαλά και ξένοιαστα έως ότου παρεξηγήσεις, κατά την επιστροφή τους στην πόλη, που δεν διευκρινίζονται μεταξύ του ερωτευμένου ζεύγους, απογοητεύουν και οδηγούν την Αθηνά, την κεντρική ηρωίδα, σε παρορμητικές αποφάσεις που ανατρέπουν άρδην καταστάσεις. Οι λάθος επιλογές της ορίζουν ένα μέλλον που διαγράφεται τελείως διαφορετικό!

Τί συμβαίνει όταν εμπιστευθεί η Αθηνά λάθος άτομα;Όταν βρεθεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις; "Γιατί τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται τελικά" Γνωρίζει κανείς τόσο καλά τον εαυτό του ώστε να αποκλείσει παραστρατήματα;

Τί γίνεται όταν "επωάζεται" το κακό, και όχι το καλό, που έχει μέσα του ο άνθρωπος; "Οι άνθρωποι συνεχώς ξαφνιάζουν. Σπάνια μ’ευχάριστο τρόπο". Πόσο εύκολα καμουφλάρονται κάποιες αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, επηρεάζουν και παρασύρουν αφελείς σε αγνώστους κόσμους....στον υπόκοσμο; "Γιατί δεν είσαι ταπεινόφρων. 


 

Η ταπεινοφροσύνη συνδέεται με την ατολμία. Και η ατολμία με τη συστολή. Η συστολή είναι σύμπτωμα δειλίας και οι δειλοί δεν κληρονομούν τίποτα. Υπηρετούν εκείνους που έχουν το θάρρος να διεκδικούν ό,τι τους ανήκει".(σελ.198)

Η ηρωίδα βρίσκεται στην ανάγκη να πάρει αποφάσεις για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό. Να συγκεντρώσει χρήματα για το μεταπτυχιακό της στο εξωτερικό. Όμως με ποιό τρόπο; Ο σκοπός αγιάζει πάντα τα μέσα; "Η ζωή μας παίζει παιγνίδια. Ζηλεύει την ευτυχία μας και κοιτάζει πως θα μας τα πάρει όλα, ρίχνοντάς μας όσο πιό χαμηλά γίνεται. Είχα την ευτυχία στα χέρια μου και την έχασα χωρίς να καταλάβω το παραμικρό. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα...."(σελ.151).

Κύκλους κάνει η ζωή και οι συμπτώσεις αναπόφευκτες. Και τότε; Είναι εύκολο να επανέλθει η κανονικότητα ή το τέλος έχει ήδη προδιαγραφεί ζοφερό; Η υπόθεση αναπτύσσεται σε διαφορετικά επίπεδα με την πλοκή και τις σκέψεις των τριών κυρίων πρωταγωνιστών να ξεδιπλώνεται σε πρωτοπρόσωπη  αφήγηση, όπου χτίζονται οι χαρακτήρες τους ευδιάκριτοι και ρεαλιστικοί. Τα μηνύματα πολλά και ποικίλα για τους προβληματισμούς που διακατέχουν τους νέους στην πορεία της ζωής τους και την απαιτούμενη προσοχή στις αποφάσεις τους, ώστε το μέλλον να είναι ευοίωνο και ολόφωτο!

Η γραφή είναι απλή, καθομιλούμενη χωρίς λογοτεχνικά "κραυγαλέα" στοιχεία και κάνει την πρώτη συγγραφική προσπάθεια της Μαρίας Κυριαζή να στεφθεί από επιτυχία!

Νατάσα Μουτούση

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου