ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Amor Fati" - ΝΕΛΛΗ ΣΠΑΘΑΡΗ - Εκδόσεις ΕΛΚΥΣΤΗΣ


 Amor Fati - ΝΕΛΛΗ ΣΠΑΘΑΡΗ

Εκδόσεις  ΕΛΚΥΣΤΗΣ

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: Ζωή και Άρης, Νάντια και Αντώνης. Μια οικογένεια, αλλά όλοι εναντίον όλων. Η Ζωή βυθισμένη στα αρχαιολογικά της και στην αναζήτηση ενός ακροατηρίου που θα ενδυναμώνει τον ναρκισσισμό της, ο Άρης απομονωμένος να αδυνατεί να διώξει τις μνήμες του πολέμου, η μικρή Νάντια παραμελημένη, έρμαιο της ζήλιας του αδελφού της Αντώνη. Όταν όμως φτάσει στην εφηβεία, η Νάντια θα κολλήσει τις φωτογραφίες της Τζέιν Φόντα και της Άντζελα Ντέιβις στο δωμάτιό της, θα κάνει την προσωπική της επανάσταση και θα ακολουθήσει το ρεύμα της δεκαετίας του ’70. Με την συμμαθήτριά της, την Τίνα, το alter ego της, θα αναλύσουν την εποχή μέσα από τις κινηματογραφικές ταινίες και τους στίχους των τραγουδιών και θα κάνουν σχέδια για το μέλλον. Αλλά, τόσο κοινότυπο: όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, οι θεοί γελούν. Ο Αλέξης, ο Τζόναθαν, ο Αλφόνσος και ο Κλοντ θα αφήσουν το στίγμα τους στις αναζητήσεις της. Από την Ύδρα στη Σίφνο και από το Νόρφολκ της Αγγλίας στο Νανσί και τα όμορφα χωριά της βόρειας Γαλλίας, αλλά και μέσα από την ποίηση, την τέχνη, τη μουσική, τον κινηματογράφο, την αρχιτεκτονική, τα μουσεία, η Νάντια θα κυνηγήσει τα όνειρά της. Μόνο που ένα ένοχο μυστικό θα στέκεται πάντα εμπόδιο στις επιδιώξεις της. Τριάντα χρόνια μετά, αποφασισμένη να διώξει από πάνω της την τοξικότητα των οικογενειακών σχέσεων, θα σκίσει παλιά γράμματα, θα τα σκορπίσει στους πέντε ανέμους και θα φωνάξει απέναντι στη μανιασμένη θάλασσα: «Είμαι η Νάντια και είμαι καλά».

Το Amor Fati είναι μια λατινική φράση που σημαίνει "Να αγαπάς τη μοίρα σου", αυτό που δεν μπορείς να αλλάξεις, αυτό που συμβαίνει όταν αφήνεις τους άλλους ανθρώπους και τις εξωτερικές συνθήκες να κατευθύνουν την ζωή σου. Για την Νάντια, την κεντρική ηρωίδα της ιστορίας, η ζωή της ήταν γεμάτη μοναξιά και φόβο. Μέχρι την εποχή της εφηβείας και της επανάστασης που την συνόδευε. Ανήσυχο νεανικό πνεύμα, προσπάθησε να βρει την αλήθεια πίσω από γεγονότα και καταστάσεις, για να κατανοήσει και να προχωρήσει στην ζωή της.

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά που χρόνια έκρυβε η οικογένειά της, δεδομένα και συνθήκες που δεν μπορούσε να αλλάξει, θέλησε να "συμφιλιωθεί" μαζί τους, παρά τον πόνο και τις απώλειες που τα συνόδευαν. Αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη για την ζωή της, και με όπλα το θάρρος, την δύναμη της θέλησης και της υπομονής, αλλά κυρίως την υποστήριξη της φίλης της, θα πάρει τα ρίσκα της, θα μάθει και θα αλλάξει το πεπρωμένο της. Είπε όχι στην μοιρολατρία, προσπέρασε το παρελθόν και προχώρησε...και μέσα από την συγχώρεση, βρήκε την λύτρωση.

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για τις προβληματικές οικογενειακές σχέσεις, για τα εμπόδια και τις δυσκολίες της ζωής που διδάσκουν και δυναμώνουν χαρακτήρες, για τις αποφάσεις που καλούμαστε κάποια στιγμή της ζωής μας να πάρουμε προκειμένου να υπάρχει εξέλιξη.

Μια ιστορία που μας "φωνάζει" να μην εγκλωβιστούμε στο παρελθόν, αλλά να μάθουμε από αυτό και να προχωρήσουμε στο μέλλον. Τότε θα νιώσουμε και θα είμαστε καλά.....όπως η Νάντια.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου