ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Το φιλί του Δεκέμβρη" - Πάνος Αμυράς - Εκδόσεις Διόπτρα


ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 Πάνος Αμυράς - Εκδόσεις Διόπτρα

 "Ο Εμφύλιος δεν είναι τσάμπα....Ούτε η λευτεριά ήταν δωρεάν"

Σε μια εμπόλεμη Αθήνα του 1944, σε έναν ματωμένο Δεκέμβρη, ίσως τον πιο δύσκολο στην ιστορία της, ο Νίκος Αγραφιώτης αναλαμβάνει μία αποστολή-παγίδα που τον αφορά προσωπικά. Μια λίστα με ονόματα συνεργατών των Γερμανών, εξαφανίζεται. Την ψάχνουν και την θέλουν όλοι, η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους. Ο Αγραφιώτης στην καρδιά των Δεκεμβριανών γεγονότων, πρέπει να βρει την λίστα πρώτος, για να καθαρίσει το όνομά του και να σώσει την ζωή του. Ανάμεσα σε διπλούς πράκτορες, τυχοδιώκτες κι εγκληματίες, μαυραγορίτες, Ελασίτες, αντάρτες κομμουνιστές κι Εγγλέζους, με χειροβομβίδες να σκάνε σε στενά και λεωφόρους, με ελεύθερους σκοπευτές να σκοτώνουν χωρίς διάκριση, ερευνά και ψάχνει, ενώ παράλληλα προσπαθεί να σώσει την σχέση του με την Έλλη Δάμογλου.

Αγωνίζεται να σταθεί άξια στο πλευρό της συντρόφου του και να την βοηθήσει να ξεπεράσει τα σωματικά και ψυχικά τραύματα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να επουλώσουν μαζί τις πληγές από τα βασανιστήρια του ναζισμού και να απαλλαγούν από το Κατοχικό Σύνδρομο που ταλαιπωρεί τις ψυχές τους. Η αγανάκτηση, το μίσος, η ντροπή, το άγχος και ο φόβος για την αναπόφευκτη δυστυχία και την επιβίωση, θολώνουν συχνά την κρίση τους και την ήδη τραυματισμένη σχέση τους.

Ο Αγραφιώτης, πάντα δυναμικός κι επίμονος, δίκαιος κι ευαίσθητος, και πάνω απ'όλα πατριώτης, θα βρει το θάρρος μέσα στο μαύρο του Εμφυλίου και θα τολμήσει να δείξει στην Έλλη την ελπίδα και την συνέχεια της ζωής, χαρίζοντας συγκίνηση και χαμόγελα στον αναγνώστη.

"Το φιλί του Δεκέμβρη" ολοκληρώνει τις περιπέτειες του αγαπημένου λογοτεχνικού ήρωα, που ξεκίνησαν από τον λιμό της Αθήνας και την Κατοχή και έφτασαν στον Εμφύλιο και τα πάθη του Διχασμού. Είναι ένα εξαιρετικό αστυνομικό, ιστορικό και κοινωνικό μυθιστόρημα με περιγραφές που δημιουργούν ζωντανές εικόνες και έντονα συναισθήματα. Η δημοσιογραφική έρευνα και εμπειρία του συγγραφέα "παντρεύει" υπέροχα και αντικειμενικά, υπαρκτά πολιτικά και ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, με χαρακτήρες και ιστορίες της μυθοπλασίας δημιουργώντας μια συναρπαστική περιπέτεια.

Συγχαρητήρια!

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ           

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου