ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Η άποψη της κυρίας Λένας Σιδηροπούλου για το βιβλίο "Το δάκρυ του έρωτα"Λία Ζώτου - Θοδωρής Καραγεωργίου. Εκδόσεις Ψυχογιός - ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ!!




 Περίληψη του βιβλίου εδώ !

Στα βιβλία του συγγραφικού διδύμου ΛΙΑΣ ΖΩΤΟΥ - ΘΟΔΩΡΗ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ , οι ιστορίες τους φημίζονται για τις αφηγήσεις ανθρώπων δεμένων με την Πατρίδα τους, τη γη τους, τις τέχνες τους, τη ντοπιολαλιά τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, τους δεσμούς που ποτέ δεν ξέχασαν, τις συγκινήσεις που ποτέ δε λησμόνησαν, τον πόνο και τα δάκρυα που έχυσαν και τις δυσκολίες γενικότερα που πέρασαν στη ζωή τους.

Ετσι και σ' αυτό το βιβλίο εξιστορούν τη ζωή ενός ανθρώπου, του Αριστείδη, της γυναίκας του Σοφίας και του μικρού γιου του Θωμά, που αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Προγονική Εστία και Πατρίδα του, τον Πόντο και να εγκατασταθεί σ' ένα χωριό της Δράμας, καθώς τα σύννεφα του πολέμου αρχίζουν να πυκνώνουν και πριν οι βιαιοπραγίες του Κεμάλ καλύψουν και το δικό του χωριό.


Επειδή κι η δική μου καταγωγή είναι από την Αργυρούπολη της Τραπεζούντας, οι αναφορές των συγγραφέων στις ρίζες μου, σε ήθη και έθιμα των Ποντίων, η χρήση της Ποντιακής γλώσσας  σε κάποια σημεία του βιβλίου, η λεβέντικη ψυχή των Ποντίων που ακόμη και στα πιο δύσκολα της ζωής, τους κάνει να σηκώνουν το κεφάλι ψηλά, να ενώνουν τα χέρια και να χορεύουν Σέρρα, χορεύοντας μαζί και τον καημό τους και τη λύπη τους στο ρυθμό που προστάζει η λύρα φωνάζοντας "Ει... μαύρον πατρίδα", η εκδίωξη αρχικά των Ποντίων, με όλα όσα ακολούθησαν εναντίον τους (μελανό σημάδι στην Ιστορία), μου έστελναν ρίγη ανατριχίλας και έντονης συγκίνησης!


Μα η ιστορία τους δεν τελειώνει με την εγκατάσταση των προσφύγων, του Αριστείδη και της οικογένειάς του σ' ένα χωριό της Δράμας..... η ιστορία εξελίσσεται και γινόμαστε θεατές και συνοδοιπόροι της ζωής, όχι μόνο του παππού Αριστείδη, αλλά και των παιδιών και των εγγονών του.  Μέσα στο αέναο χρόνο της ζωής τους, παρακολουθούμε την όμορφη, ρομαντική αγάπη του παππού Αριστείδη προς τη σύζυγό του Σοφία, μας αγγίζει η δυνατή μα και απαγορευμένη αγάπη, που διχάζει δύο αδέλφια, του Αλέξανδρου ενός ανθρώπου γεμάτου αγάπη, μιας ψυχής γυμνής από κακία και του Αρη, ενός ανθρώπου ζηλόφθονου και κακού που σαν άλλος Κάϊν στοχεύει να αποδείξει πόσο καλύτερος είναι από τον αδελφό του, πράττοντας ότι του λέει ο θολωμένος νους του, φθάνοντας στα άκρα!!


Και κάπου εκεί, ανάμεσα στις αλήθειες και στα ψέμματα, ανάμεσα στο δίκιο και στην αδικία, ανάμεσα στην αγνή, άδολη και δυνατή αγάπη και στη ζήλεια, στο φθόνο, την ίντριγκα και την προδοσία ....... ένας  φόνος,   που δεν μπορούμε να  καταλάβουμε το πως, ποιος και γιατί,  μέχρι να μας αποκαλυφθεί προς το τέλος της ιστορίας, όπου επέρχεται η συγχώρεση και η λύτρωση!!!!!


Κι όλα αυτά δεμένα αριστοτεχνικά με την τέχνη και τα μυστικά του κρασιού, ενός κρασιού κόκκινου, βελούδινου και μυρωδάτου, που κατέχει ο παππούς Αριστείδης και  περνάει αυτά τα μυστικά στην οικογένειά του από γενιά σε γενιά! 

Μαθαίνεις για την τεχνική του δεσίματος, το χειμερινό κλάδεμα, τον τρύγο, το μούστο και γενικότερα την καλλιέργεια του σταφυλιού, τη γευσιγνωσία του κρασιού κι όλα αυτά χωρίς να σε κουράζουν ιδιαίτερα, γιατί οι συγγραφείς με την έξοχη πένα τους και τη μεγάλη έρευνα που έκαναν για το θέμα αυτό, καταφέρνουν να δέσουν την όλη ιστορία με την τέχνη του κρασιού τόσο όμορφα με τις τόσες παραστατικές εικόνες που σου δημιουργούν, ώστε να νομίζεις πως είσαι κι εσύ εκεί, σε κάνουν να νιώσεις το δάκρυ του σταφυλιού, το χρυσαφένιο ήλιο την ώρα του τρύγου, την υγρασία στα κελάρια όπου γίνεται η ζύμωση του κρασιού, καταφέρνουν να σε κάνουν μύστη στην τελετουργία και την τελειοποίηση του κρασιού, αλλά και μύστη στις ζωές αυτών των ανθρώπων!


Με γραφή σύγχρονη, αλλά και τόσο νοσταλγική κι εύγλωττη ταυτόχρονα, οι συγγραφείς μοιράζουν απλόχερα στον αναγνώστη  αισθήματα πλούσια, εικόνες πανέμορφες, μυρωδιές μοναδικές. Είναι μια ιστορία ποτισμένη με άρωμα άλλων εποχών, με πρόσωπα άγνωστα, που θα μπορούσαν όμως να είναι υπαρκτά και μ' ένα τόνο νοσταλγικό, ανθρώπινο και δυνατό, καταφέρνουν δε με τη χειμαρρώδη αφήγησή τους να σε κερδίσουν και να σε παρασύρουν στην ιστορία τους από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία σελίδα!!!!

Το βίντεο του βιβλίου εδώ!! 

 Περισσότερα για τους συγγραφείς μας εδώ !!



 Λένα Σιδηροπούλου για την ομάδα 
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου