ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Αποκλειστική συνέντευξη του κυρίου Θάνου Ψυχογιού στη Γιούλη Τσακάλου , ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ !!



Είναι ο διορατικός και δημιουργικός εκδότης! Είναι ο άνθρωπος που με στρατηγικές κινήσεις  έκανε τη διαφορά στο βιβλίο. Με τα βιβλία του Χάρι Πότερ, με την τότε σχετικώς άγνωστη Λένα Μαντά και με τη σωστή επιλογή Ελλήνων και ξένων συγγραφέων άλλαξε εντελώς τη σχέση αναγνώστη-βιβλίου! Έπιασε ξανά τον αναγνώστη από το χέρι και τον έφερε πάλι κοντά στο βιβλίο! Η διορατικότητα, η δημιουργικότητα και η πειθαρχημένη, σκληρή δουλειά ανέβασε τον εκδοτικό του οίκο στην κορυφή!
Είναι ο κύριος Θάνος Ψυχογιός και έχω την τιμή να συνομιλώ μαζί του!





          Καλημέρα σας, κύριε Ψυχογιέ, και σας ευχαριστώ που δεχθήκατε να συνομιλήσουμε και να δώσουμε έτσι την ευκαιρία στους φίλους του βιβλίου αλλά και στα μέλη της ομάδας «ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ», όπου είμαι διαχειρίστρια, να γνωρίσουν καλύτερα τον άνθρωπο που με τη φροντίδα του μπορούν να… ταξιδεύουν!




1)      Γνωρίζω πως είστε απόφοιτος της Επτατάξιας Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου, καθώς και της Θεολογικής και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζω, επίσης, πως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν σχέση με την Εκκλησία λειτουργούν με πιο σκληρούς κανόνες πειθαρχίας, με πιο συντηρητικούς ίσως ρυθμούς. Κατά πόσο η εκπαίδευση αυτή συντέλεσε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σας;
Η μητέρα μου, βαθιά θρησκευόμενη γυναίκα καθώς ήταν, μου εμφύσησε τις αρχές της θρησκείας μας από πολύ νωρίς. Άλλωστε και τα πρώτα βιβλία με τα οποία με έφερε σε επαφή ήταν χριστιανικού περιεχομένου. Οι κανόνες πειθαρχίας βοηθούν στο να πετύχει ένας άνθρωπος τους στόχους που βάζει, ακολουθώντας και καινοτόμα μονοπάτια για την εξέλιξή του, αν χρειαστεί. Εκείνο όμως που συνέβαλε στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου ήταν το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και ο τρόπος ζωής στο οικοτροφείο της Εκκλησιαστικής Σχολής.

2)      Είστε εκδότης και η ζωή σας κινείται γύρω από το βιβλίο χρόνια τώρα. Αυτό πώς προέκυψε, είχατε κάποια οικογενειακή παράδοση, κάποια συνέχεια στις εκδόσεις ή εσείς κάνατε το πρώτο ξεκίνημα; Κατά πόσο είναι δύσκολο κάποιος που δεν έχει παρελθόν στον εκδοτικό χώρο να καταφέρει να ανέλθει; Βλέπετε διαφορά συγκρίνοντας τις εποχές μεταξύ του χτες και του σήμερα;
Η ενασχόλησή μου με την πώληση βιβλίων ξεκίνησε για καθαρά βιοποριστικούς λόγους ενόσω ανέμενα τον διορισμό μου ως εκπαιδευτικός. Η καθυστέρηση αυτού του διορισμού υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου. Για κάθε άνθρωπο που θέλει να επιχειρήσει σε έναν χώρο χωρίς οικογενειακή παράδοση –όποιος και αν είναι αυτός– και μάλιστα χωρίς κεφάλαια είναι σίγουρο ότι θα συναντήσει δυσκολίες. Τις δυσκολίες αυτές τις υπερνίκησα γιατί είχα αφενός τη θέληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσω, αφετέρου τη διορατικότητα να προσαρμόζομαι κάθε φορά στις εκάστοτε τάσεις του χώρου μας. Τη δεκαετία του 1970 υπήρχαν εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις που πωλούσαν βιβλία με δόσεις (door to door)· σήμερα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις πέντε. Η απόφαση να μεταβώ από τον χώρο του εμπορίου βιβλίων στον εκδοτικό ήταν σωτήρια για τη μετέπειτα εξέλιξή μου. Φυσικά και υπάρχει διαφορά στον κόσμο του επιχειρείν σήμερα σε σχέση με 44 χρόνια πριν. Σήμερα όλα κινούνται πολύ γρήγορα και για να μπει κάποιος στον εκδοτικό χώρο με αξιώσεις χρειάζονται σημαντικά κεφάλαια.

3)      Κάποιος παρατηρητής των εκδόσεών σας θα μπορούσε να εστιάσει την προσοχή του σε δύο επίπεδα. Μια πλειάδα άριστων συγγραφέων, Ελλήνων και ξένων, ταξιδεύουν με την πένα τους τους αναγνώστες, κατά πρώτον, σε μέρη ρομαντικά, σε περιπέτειες φανταστικές ή πραγματικές, σε μέρη γεμάτα ιστορικές μνήμες και, κατά δεύτερον, σε μια πραγματικότητα απτή, ρεαλιστική, σε μια πραγματικότητα που στηρίζεται στην καθημερινότητα των ανθρώπων γύρω μας.
Βρίσκετε κάποια σχέση μεταξύ των δύο αυτών οπτικών στη λογοτεχνία; Είναι αλληλένδετες ή κυριαρχεί συγγραφικά κάποια από τις δύο;
Η λογοτεχνία δεν έχει συγκεκριμένα θεματικά όρια, πραγματεύεται όλους τους τομείς που μπορεί να απασχολούν τον ανθρώπινο νου και ανάλογα με τον στόχο του ο κάθε συγγραφέας αναπτύσσει το θέμα του.




4)      Στον χώρο των εκδόσεων ακούγεται η άποψη πως ο Ψυχογιός είναι ένας αέναος κυνηγός συγγραφικών ταλέντων. Ισχύει;
Όλοι οι εκδότες τα συγγραφικά ταλέντα κυνηγούν. Απλώς άλλοι τα αναδεικνύουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Πάντως είναι πολύ ευχάριστη εμπειρία για τον εκδότη να παίρνει από την αφάνεια έναν συγγραφέα και να τον καθιερώνει στη συνείδηση των αναγνωστών.

5)      Όλα αυτά τα χρόνια που οι Εκδόσεις Ψυχογιός μεσουρανούν στον εκδοτικό χώρο έχετε μια τεράστια εμπειρία στη συναναστροφή σας με συγγραφείς. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κριτήριο για να γίνει κάποιος συγγραφέας; Πού δίνετε μεγαλύτερη βαρύτητα, στη μόρφωση ή στο ταλέντο;
Η μόρφωση ως μεμονωμένο προσόν δεν αρκεί για να αναδείξει κάποιον ως συγγραφέα. Ανάλογα με το θέμα του βιβλίου απαιτούνται ασφαλώς διαφορετικές γνώσεις και ικανότητες, το ταλέντο όμως είναι το κύριο χαρακτηριστικό που είναι απαραίτητο για να αναδειχθεί κάποιος ως επιτυχημένος συγγραφέας. 

6)      Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προσεγγίσει κάποιος συγγραφέας που δεν είναι γνωστός τον εκδοτικό σας οίκο και να καταφέρει να εκδώσει σε σας κάποιο βιβλίο του;
Δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα. Αρκεί να στείλει ο ενδιαφερόμενος το έργο του προς αξιολόγηση κι εφόσον εγκριθεί από την εκδοτική μας ομάδα θα εκδοθεί και θα τύχει της μεταχείρισης που απολαμβάνουν οι ήδη αναγνωρισμένοι συγγραφείς μας. 

7)      Υπάρχουν διαμάχες ή αντιζηλίες μεταξύ των συγγραφέων που συνεργάζεστε ως προς την προβολή και την προώθησή τους κι αν ναι, πώς τις αντιμετωπίζετε;
Κάθε συγγραφέας επιθυμεί την καλύτερη προβολή για το βιβλίο του, γι’ αυτό άλλωστε και μας εμπιστεύεται να το εκδώσουμε. Εμείς, από την άλλη, από τη στιγμή που επιλέγουμε να επενδύσουμε σε έναν συγγραφέα και το έργο του, θέλουμε να έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διεισδυτικότητα στο αναγνωστικό κοινό. Οπότε ο στόχος μας είναι κοινός. Ευτυχώς με τους συγγραφείς μας υπάρχει άριστη σχέση εμπιστοσύνης ως προς τους τρόπους που επιλέγουμε να προωθήσουμε το έργο τους.

8)      Ακούμε συχνά γύρω μας κάποιους να μιλούν με απαξίωση για τα λεγόμενα ευπώλητα βιβλία ή να προβαίνουν σε χαρακτηρισμούς του τύπου «βιβλίο της παραλίας» και άλλα. Ανήκω στους αναγνώστες που δεν επηρεάζονται από «ταμπέλες» και επιλέγω θεματικά τα αναγνώσματα που επιθυμώ να διαβάσω. Ποια είναι η δική σας θέση απέναντι σε ανάλογους χαρακτηρισμούς;
Ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζει τη γνώμη του, αρκεί να μη γίνεται προσβλητικός και να σέβεται τις λογοτεχνικές προτιμήσεις του κάθε αναγνώστη. Άλλωστε είναι παραδεδεγμένο από τους ανθρώπους του χώρου ότι οι συγγραφείς των ευπώλητων βιβλίων στηρίζουν και συντηρούν την αγορά του βιβλίου.

9)      Η αγορά του βιβλίου τα τελευταία χρόνια, κατά κοινή ομολογία, περνά κρίση. Εσείς, ως εκδότης, πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση; Ανησυχείτε για το μέλλον του βιβλίου;
Κρίση περνάει ολόκληρη η αγορά και όχι μόνο του βιβλίου. Πολλές επιχειρήσεις έχουν πληγεί, ενώ άλλες παλεύουν να επιβιώσουν. Εμείς μέχρι στιγμής είμαστε μια υγιής επιχείρηση και αυτό οφείλεται στην πολύ καλή οργάνωση που έχουμε ως εταιρεία, στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό μας και στην αέναη προσπάθειά μας να παρακολουθούμε και να προσαρμοζόμαστε στις διεθνείς τάσεις του εκδοτικού χώρου.



10)    Ανήκετε στους ανθρώπους που δε σταματούν να κοιτούν μπροστά και να σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους. Τελευταία άκουσα πως έχετε αρχίσει να στρέφεστε και προς την τουρκική λογοτεχνία. Πιστεύετε πως υπάρχει υλικό
ικανό να αγγίξει τους Έλληνες αναγνώστες;
Γιατί όχι; Οι μεγάλοι συγγραφείς απευθύνονται σε όλους τους αναγνώστες και η Τουρκία ως μεγάλη χώρα έχει να επιδείξει συγγραφείς με διεθνές προφίλ, όπως οι Ορχάν Παμούκ, Αχμέτ Αλτάν κ.ά. Επιδιώκουμε, λοιπόν, κάποιους από αυτούς να τους εκδώσουμε στη χώρα μας και αντίστοιχα Έλληνες συγγραφείς να τους εκδώσουμε στην Τουρκία.
Μην ξεχνάτε ότι εδώ και τρία χρόνια έχουμε τη δική μας αυτόνομη εκδοτική εταιρεία στην Τουρκία, την Pena Yayinlari SA, που εκδίδει έργα συγγραφέων από όλο τον κόσμο.
11)    Αν σας ζητούσα να κάνετε έναν απολογισμό μετά από τόσα χρόνια σκληρής αλλά και δημιουργικής δουλειάς, τι θα λέγατε;
Ότι είμαι ευτυχής και πλήρως ικανοποιημένος για την εξέλιξη της εταιρείας και περήφανος για τη δεύτερη γενιά που έχει αναλάβει τα ηνία αυτής, καθώς και για τους αφοσιωμένους συνεργάτες μου που εργάζονται με πάθος για τη συνεχή ανέλιξή της.

 12)   Τέλος, αφού σας ευχαριστήσω θερμά και σας ευχηθώ τα εκδοτικά σας σχέδια να γίνουν σύντομα πράξεις, θα ήθελα να μας πείτε κάτι για τον άνθρωπο Θάνο Ψυχογιό: τι τον θυμώνει, τι τον ανησυχεί, τι τον κάνει να ονειρεύεται;
Με θυμώνει η έλλειψη παιδείας ευαισθησίας κάποιων συμπολιτών μας απέναντι στους άλλους και σε ό,τι μας περιβάλλει. Με ανησυχεί η έλλειψη οράματος και συζήτησης για αξίες και ηθικές αρχές από τους πολιτικούς μας ηγέτες και κατ’ επέκταση τους πολίτες, ενώ με κάνει να ονειρεύομαι και να ελπίζω η δυναμική που διακατέχει έστω μια μειοψηφία των νέων μας για δημιουργία και πρόοδο. Θα σας πω ότι απολαμβάνω να διαβάζω βιβλία, μου αρέσει να ταξιδεύω στον κόσμο και αγαπώ και υποστηρίζω τα ανυπεράσπιστα ζώα.

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ




Θάνος Ψυχογιός , Εκδόσεις Ψυχογιός



Γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Φθιώτιδας. Σπούδασε στη Θεολογική και στη συνέχεια στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, ενώ σήμερα είναι  μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ).
Το 1972 άρχισε να ασχολείται βιοποριστικά με την πώληση βιβλίων. Επιθυμούσε ανέκαθεν να εμπλακεί ενεργά στην έκδοση βιβλίων, όνειρο που υλοποίησε τελικά το 1979 όταν αποφάσισε να εκδώσει τέσσερα παιδικά μυθιστορήματα βραβευμένων ξένων συγγραφέων.
Η επιτυχημένη πορεία των Εκδόσεων Ψυχογιός ξεκίνησε με την έκδοση ξένων τίτλων που επρόκειτο να γίνουν παγκόσμια μπεστ σέλερ, όπως το «Άρωμα» του Ζίσκιντ, «Ο Θεός των μικρών πραγμάτων» της Ρόι, κ.ά. Μια από τις κορυφαίες στιγμές του εκδοτικού οίκου υπήρξε η έκδοση των βιβλίων του Χάρι Πότερ της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. Παράλληλα, σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς παιδικώνβιβλίων και βιβλίων για ενηλίκους συνέχισαν να προστίθενται στο δυναμικό του εκδοτικού οίκου.
Σήμερα ο όμιλος των Εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχει αναπτύξει εμπορική  δραστηριότητα στην Αμερική (με την Bark Books) και την Τουρκία (με την Pena Yayinlari). Συνολικά από την εταιρεία κυκλοφορούν 3.500 τίτλοι βιβλίων και 1.300 τίτλοι σε μορφή e-book, ενώ ετησίως εκδίδονται γύρω στους 200 τίτλους. Η εταιρεία απασχολεί 62 άτομα, στεγάζεται σε ιδιόκτητα κτίρια στη Μεταμόρφωση και κατέχει το Νο1 μερίδιο στην εκδοτική αγορά βάσει στοιχείων ισολογισμών.


Με εκτίμηση,

ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ 
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

5 σχόλια:

  1. Θαυμάσια συνέντευξη! Δε μας δίνεται συχνά η ευκαιρία να δούμε από πιο κοντά τις απόψεις μεγάλων εκδοτών, αν και διψάμε όλοι οι βιβλιοφάγοι να μαθαίνουμε "βιβλιοφιλικά" νέα εκ των έσω, οπότε σ' ευχαριστούμε πολύ γι' αυτή σου τη συνέντευξη, Γιούλη, και περιμένουμε κι άλλες πολλές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μεγάλη μου τιμή η συνέντευξη που μου παραχώρησε ο κύριος Ψυχογιός .. σύντομα Αντα μου θα εχουμε κι άλλες πολλες .. το βιβλίο μας ενώνει και μας κάνει πιο δυνατούς !!!

      Σευχαριστώ ιδιαίτερα για την στήριξη και την αγαπη σου !!

      Διαγραφή
    2. Όλα τα ευχαριστώ από εμάς για σένα, Γιούλη, που μας φέρνεις πιο κοντά σ' αυτό που αγαπάμε πολύ-το βιβλίο και τα πάντα γύρω από αυτό!

      Διαγραφή
    3. ευχαριστώ Αντα μου για τα καλά σου λόγια αλλη μια φορά!! ΜΑΖΙ στηρίζουμε την αγάπη μας ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ !! πετάμε λέμεεεεεεεεεεεεεεεε !!

      Διαγραφή