ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Το κορίτσι της στάχτης" - Μένιος Σακελλαρόπουλος - Εκδόσεις Ψυχογιός


ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΣΤΑΧΤΗΣ

Μένιος Σακελλαρόπουλος - Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Η Παρασκευή Σταθούλια των Καλαβρύτων... Η Βίβιαν Αντωνίου της "Αστραλίας"... Η Βίβιαν Στεφάνου που έφτασε μέχρι το Λονδίνο και γύρισε πίσω στα Καλάβρυτα... Η Κυρία Βίβιαν...ένας όμορφος άνθρωπος, "ένα ακριβό κόσμημα σαν ατόφιο χρυσάφι". Ένα γενναίο κορίτσι, που γέμισε η ψυχή του με θανάτους, φωτιές και καταστροφή, κι όμως κατάφερε κι έμεινε όρθιο. Ένα κορίτσι που ποτέ δεν έπαψε να ονειρεύεται και με τεράστια προσπάθεια κι επιμονή, έγινε φωτεινό παράδειγμα, δίνοντας μαθήματα ζωής κι αξιοπρέπειας. Ένα κορίτσι ευλογημένο, με φιλότιμο, ευγένεια και καλοσύνη, που από μικρή έδειξε ότι ήταν "ένα διαμάντι που θα έλαμπε και μέσα στην λάσπη". Η γλυκατζού Βίβιαν που άξιζε να ευτυχήσει, να της επιστρέψει η ζωή τα "χρωστούμενα" και να γλυκάνει την πονεμένη της καρδιά.

"Το κορίτσι της στάχτης" δεν είναι μυθιστόρημα. Είναι η αληθινή ιστορία της Κυρίας Βίβιαν Στεφάνου, από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων στις 13/12/1943 έως σήμερα, όπως την διηγήθηκε στον συγγραφέα. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο μηνύματα για την δύναμη που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος να αντέξει τα δύσκολα που τον βρίσκουν στην ζωή του. Για την χαρά της προσφοράς, την αγάπη, την ελπίδα και την αισιοδοξία. Είναι ένα βιβλίο κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη και μια πολύτιμη κληρονομιά για τα παιδιά και τα εγγόνια της ηρωίδας.

Μένιο Σακελλαρόπουλε σε ευχαριστώ για όλους τους σπουδαίους ανθρώπους που μου έχεις γνωρίσει μέσα από τις ιστορίες τους. Σε ευχαριστώ πολύ για όλα τα συναισθήματα που έχω νιώσει και που μου επιβεβαίωσες για μία ακόμη φορά μαζί με την Κυρία Βίβιαν ότι "κανένας καλός δεν χάνεται".

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περιγραφή του βιβλίου:

Καλάβρυτα, 13 Δεκεμβρίου 1943.
Τα γερμανικά πολυβόλα θερίζουν ζωές, βάφοντας με αίμα τον τόπο ολάκερο. Δεν έμεινε πέτρα πάνω στην πέτρα. Σπαράζουν οι μανάδες σκάβοντας με τα νύχια το χώμα, κρύφτηκαν ο ήλιος και τα πουλιά. Παντού στάχτη και θάνατος.
Η Παρασκευούλα, πεντέμισι χρόνων, νιώθει να χάνεται το μυαλό της, λαβώνεται η ψυχή της. Κρύβεται με τ’ αδέλφια της στο βουνό, δυο μερόνυχτα περπατούν θρηνώντας τον πατέρα.
Ο Μητροπολίτης ζητάει από τις οικογένειες να δώσουν παιδιά για υιοθεσία στην Αυστραλία. Με φλογισμένα μάτια η μικρή σηκώνει το τρεμάμενο χεράκι της και φωνάζει: «Εγώ θα πάω στην… Αστραλία, εγώ!» Χλώμιασε η μάνα της, η Αρχοντούλα, στράγγιξε το αίμα από τις φλέβες της.
Το αεροσκάφος Ντακότα με το όνομα «Αέρας» αναλαμβάνει να συνεχίσει την ιστορία, που ράγισε πέτρες και γκρέμισε βουνά!

Μια αληθινή, σπαρακτική ιστορία με φόντο τα ισοπεδωμένα Καλάβρυτα, ένα ολόφωτο μήνυμα στην ανθρωπότητα από μία συγκλονιστική γυναίκα, τη Βίβιαν Στεφάνου, για τη δύναμη της ψυχής του ανθρώπου, που χτίζει φάρους για ν’ απλώσει το φως!

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου