ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΛΥΓΜΩΝ" - Αννα Γαλανού - Εκδόσεις Διόπτρα


Στην Πόλη των λυγμών

Άννα Γαλανού – Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

Στην πιο ταραγμένη περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, αυτήν της Εικονομαχίας, μέσα στο παλάτι, μεγαλώνει η πριγκίπισσα Αλεξία. Στερημένη από πατέρα αλλά και από την μητρική αγάπη, ζει ανάμεσα σε πιστούς και άπιστους, ευσεβείς και ασεβείς, ευλογημένους και καταραμένους. Όλα τα άσχημα που συμβαίνουν γύρω της, οι δολοπλοκίες και τα εγκλήματα, τα παιχνίδια εξουσίας, η υποκρισία και η διαφθορά, τα ψέματα και τα μυστικά, την ωριμάζουν γρήγορα, την κάνουν επιφυλακτική, την απομονώνουν στην μοναξιά της. Και όταν στους υπόγειους διαδρόμους του παλατιού, ανάμεσα σε μυστικά περάσματα και αψιδωτές στοές συναντά τον Βαρδή, ένας μεγάλος έρωτας γεννιέται.

"Το βλέμμα του Βαρδή στάθηκε πάνω της. Η Αλεξία αναρίγησε κι έστρεψε αλαφιασμένη το κεφάλι. Και τότε τον είδε. Τα μάτια του την κάρφωναν. Ψηλός, επιβλητικός, με αγέρωχη θωριά και βήμα που πονούσε τις πέτρες, καθώς πατούσε πάνω τους. Ήταν ο αγαπημένος της, ήταν ο Βαρδής!"

Και τότε αποφασίζει να αλλάξει το μέλλον της που άλλοι έχουν ορίσει γι'αυτήν και να ορθώσει το ανάστημά της σε αυτοκρατορικές αποφάσεις. Αγωνίζεται γι' αυτό, περνάει πολύ δύσκολα, πνίγει τα συναισθήματά της, πέφτει θύμα εκμετάλλευσης και κακοποίησης, της κλέβουν την αθωότητα και την ευτυχία της....σκληραίνει.

Μέσα από τις ολοζώντανες περιγραφές της κας Γαλανού, ακολουθούμε την Αλεξία σε όλα τα βήματά της στην κατάκτηση της ευτυχίας, στην περιπλάνησή της σε επικίνδυνα και πονηρά μονοπάτια. Νιώθουμε την θλίψη και την αγωνία της.

Και όλη αυτή η μυθοπλασία άρτια ενσωματωμένη μέσα στο ιστορικό πλαίσιο της 1ης περιόδου της Εικονομαχίας χάρη στην εμπεριστατωμένη έρευνα της συγγραφέως. Γινόμαστε μέρος της ιστορίας, συμμετέχουμε στην καθημερινότητα των Βυζαντινών, στα ήθη και τα έθιμά τους, παρακολουθούμε από απόσταση αναπνοής τις κοινωνικές και πολιτικές διαμάχες, γινόμαστε μάρτυρες πολιτικών και θρησκευτικών αναμετρήσεων.

Ένα εξαιρετικό ιστορικόμυθιστόρημα που είμαι σίγουρη ότι θα συγκινήσει όλους τους αναγνώστες.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου