ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Νατάσας Μουτούση για το βιβλίο «ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ» – ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΚΙΤΗΣ – Εκδόσεις Ζήτη

 


ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΚΙΤΗΣ

Εκδόσεις Ζήτη

Στο "ΜΑΡΓΚΙΝΟΥΣ ΜΟΡΙΟΥΣ" ο Στέλιος Χαλκίτης κτίζει μία ιστορία με γερά υλικά. Η ιστορία είναι αποκαλυπτική από την αρχή και δίνει την αίσθηση μίας βιωματικής εμπειρίας με το κίνητρο να εκπορεύεται από την αναζήτηση της πρωτόγνωρης γνώσης, της λύσης προβλημάτων.

Το όνομα "Οδυσσέας" στον κεντρικό ήρωα μόνο τυχαία δεν έχει επιλεγεί και παραπέμπει βεβαίως στον Ομηρικό ήρωα και την Ιθάκη του. Γεννιέται λοιπόν σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου,(τη Κάλυμνο;) και έρχεται αντιμέτωπος με την ορφάνια από πολύ μικρή ηλικία. Ουσιαστικά εγκαταλελειμμένος από τον πατέρα του, που μετανάστευσε και χάθηκαν τα ίχνη του, χάνει μόλις στα εφτά του χρόνια και την αγαπημένη του μητέρα, η οποία πρόλαβε να του μεταδώσει την αξία της καλοσύνης και της αγάπης .Μία αγάπη που δεν έσβησε ποτέ η σπίθα της και από εκείνον.

"Εκείνο που άργησε όμως να εννοήσει είναι ότι δεν υπάρχει χωρισμός στην αληθινή αγάπη. Αντέχει και πέρα από τον θάνατο. Είναι κουβέντες που διακόπτονται μα δεν τελειώνουνε ποτέ". (σελ.23)

Ο Οδυσσέας περνάει δύσκολα παιδικά χρόνια εισπράττοντας την απόλυτη απαξίωση και κακομεταχείριση από την αδελφή της μητέρας του, η οποία είχε δώσει υπόσχεση να τον αναθρέψει, να τον προσέχει, να τον προστατεύσει. Βιοπορίζεται υπό σκληρές συνθήκες που θα τον ατσαλώσουν ερχόμενος αντιμέτωπος με την αδικία και την εκμετάλλευση στο εγγύτερο και στο ευρύτερο περιβάλλον.

"Δεν ρίχνουν εύκολα πια βόμβες στα σώματα, κοστίζουν ακριβά….στο μυαλό τις εκτοξεύουν κατευθείαν. Φθηνό, εύκολο και δραστικό αποτέλεσμα". (σελ.49)

Σκέψεις στροβιλίζονται στο μυαλό του! Αντιλαμβάνεται πόσο εύκολα μπορεί να γίνει η ζωή του συντρίμμια και αρχίζει μία πάλη με το άδικο να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του, να γίνει δυνατός και να εξελιχθεί πνευματικά. Η άσπλαχνη συμπεριφορά, η κακοποίηση, η έκπτωση αξιών, η διαφθορά και η ανηθικότητα κατακλύζουν την κοινωνία. Ο Οδυσσέας αγωνίζεται να σταθεί όρθιος, να υπάρξει μία άρτια προσωπικότητα με ήθος, προσηλωμένος στις αξίες του. Επιτυγχάνει να μετασχηματίσει τη θλίψη σε δύναμη και αναζητά το φως στο σκοτάδι….

Μία περιπέτεια είναι το ταξίδι της ζωής του σύγχρονου Οδυσσέα,  ο οποίος από το μικρό νησί ορμώμενος,  ξεκινά μία περιπλάνηση στην Αθήνα πρώτα για σπουδές και κατόπιν στην Ινδία,  την Θεσσαλονίκη, το Άγιο Όρος και τέλος το Βατικανό. Πολλές οι περιπλανήσεις,  άπειρες οι απορίες και τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Η πρώτη του πολύτιμη συνάντηση, το πρώτο φως,  είναι η δασκάλα στο νησί του, η Ελμίνα Δρόσου.  Ακολουθεί στην Αθήνα η τυχαία (;)γνωριμία του με την Λού,  την  πλουσιοκόρη του εφοπλιστή Γάσπαρη. Η Λού σηματοδοτεί την μετέπειτα πορεία του. Οδηγήτριά του στη μετάβαση στο Άγιο Όρος,  γίνεται ο κρίκος που θα τον συνδέσει με τον γέροντα Βεράκιο.  Η θητεία του στη σκήτη για ένα χρόνο δίπλα στον μοναχό είναι καταλυτική.

"Όποιος βρει τον σκοπό που κατέβηκε στη γη γρήγορα τα προβλήματά του τρέπονται σε φυγή.  Εκείνος όμως θα μείνει και θα εξαντλήσει όλο το χρόνο που του ορίστηκε να ζήσει…Όμως προσοχή,  η μέγιστη παραμονή δεν είναι το κίνητρο για να αναζητήσεις το σκοπό". (σελ.140)

Ο γέροντας Βεράκιος καταγγέλλει μεταξύ πολλών άλλων την υποκρισία, τον μισογυνισμό,  τις αδυναμίες εκείνων που έχουν ενδυθεί το μοναχικό σχήμα,  την προσήλωση στους τύπους.

"Μήπως για να χαϊδέψεις ένα ζώο ρωτάς ποια είναι η θρησκεία του; κοιτάς τι χρώμα έχει; τη μόρφωσή του,  τον πλούτο που κατέχει; απλά το χαϊδεύεις,  το αγαπάς.  Έτσι αγάπα τον κόσμο, μόνον έτσι.  Διαλέγουμε ανθρώπους, μόνον άνδρες, στο Βουνό. Τι παραλογισμός παλικάρι μου,  Τι απέραντο λάθος"(σελ.181)

Αποθεώνει τον αληθινό άνθρωπο, την γυναίκα,  τη μητέρα….

Τί σπουδαία κατάκτηση να γνωρίσεις τον εαυτό σου, το μέτρο, τα όριά σου,  τα ύψη και τα βάθη σου.  Αυτός είναι ο άνθρωπος". (σελ.343)

Στοχάζεται επανειλημμένα και μυεί τον Οδυσσέα στον διαλογισμό και στον πνευματικό κόσμο.

"Τί θα πει καλό και κακό; το καλό για κάποιον ίσως είναι κακό για άλλον. Δεν υπάρχει ανηφόρα - κατηφόρα,  όλα δρόμος είναι, εξαρτάται που στέκεσαι"(σελ.385)

Η σωτηρία της ψυχής " για να σώσεις την ψυχή σου πρέπει πρώτα να αποκτήσεις ψυχή."(σελ.385)

Ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε μία μυστηριακή ατμόσφαιρα. Θέτει νοήματα της ζωής,  επαναπροσδιορισμού και προχωρεί βαθιά με λόγια με βαρύτητα.  Οι ουσιώδεις διάλογοι στέκονται στο ύψος των προσδοκιών και κάνουν επίσης την διαφορά.  Πολυάριθμες οι σημειώσεις που κρατάει ο αναγνώστης.  Με λεξιλόγιο επιλεγμένο, άλλοτε αιχμηρό και άλλοτε φιλοσοφημένο, αλλά με αγάπη και κατανόηση, συνθέτει ο Στέλιος Χαλκίτης ένα πολυδιάστατο ψυχογράφημα με μεταφυσικά στοιχεία.  Έναν ύμνο στον άνθρωπο που αναζητά το εσώτερο εγώ του και,  λέγοντας αλήθειες που καίνε, μας χαρίζει την επίγευση  μίας έξοχης γραφής.

Νατάσα Μουτούση

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου