ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Ακάκιε" - ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ - Εκδόσεις Διόπτρα


ΑΚΑΚΙΕ - Κώστας Κρομμύδας

Εκδόσεις: Διόπτρα

"Με μια χρυσή λίρα στην τσέπη και μια σοφή συμβουλή ξεκίνησε ο νεαρός Λευτέρης από το χωριό του στην Ήπειρο για την Αθήνα. Ονειρεύτηκε να χτίσει και να δημιουργήσει, να χορτάσει την πείνα του σώματος και της ψυχής των ανθρώπων."

Και πέτυχε...όχι εύκολα, αλλά ποτέ δεν δείλιασε. Γιατί πίστευε ότι "η τύχη είχε μεγαλύτερη συμπάθεια στους τολμηρούς".

Παρορμητικός, με επιμονή κι εργατικότητα, με έντονο το αίσθημα της δημιουργίας, με προσήλωση στον στόχο του, έφτασε ψηλά ξεκινώντας από το μηδέν. Κι έμεινε εκεί με αξιοπρέπεια, ήθος και καλοσύνη, χωρίς ποτέ να ξεχάσει αυτούς που τον βοήθησαν, ούτε από πού ξεκίνησε. "Γιατί ξέρει ότι οι ρίζες είναι που κάνουν τα πιο δυνατά δέντρα."

"Είναι εύκολο να γίνεις πιο πλούσιος παίρνοντας, αλλά δεν θα γίνεις ποτέ πιο φτωχός δίνοντας."

Αγάπησε πολύ, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, δεν εκμεταλλεύτηκε, δεν ζήλεψε. Πιστός στον λόγο και τους φίλους του, πάντα δίκαιος και μεγάλος ευεργέτης. Ήθελε να αφήσει πίσω του έργο για το οποίο θα τον θαυμάζουν οι επόμενες γενιές. Πάντα με όραμα... "Πάντα πιο ψηλά να ανεβαίνουμε, πάντα πιο μακριά να κοιτάμε..."

Ο Ακάκιος, είναι μια ιστορία εμπνευσμένη από τη ζωή του Λευτέρη Μαντζίκα, του ιδρυτή της MISKO, της πρώτης ελληνικής βιομηχανίας ζυμαρικών. Χωρίς υπερβολές στο πάντρεμα της μυθοπλασίας με τα πραγματικά γεγονότα, ο Κώστας Κρομμύδας έγραψε για έναν σπουδαίο άνθρωπο, μεταφέροντας στο χαρτί τις συζητήσεις του με τον "παππού Λευτέρη" με ευαισθησία και σεβασμό στο πρόσωπό του. Μάς γνώρισε έναν "α-κάκιο" άνθρωπο. Έναν άνθρωπο χωρίς ίχνος κακίας, γεμάτο καλοσύνη που την μοίραζε απλόχερα σε όποιον την είχε ανάγκη και πραγματικά υπήρξε ευλογία για όσους τον είχαν στην ζωή τους.

"Χορταίνει καλοσύνη αυτός που την χαρίζει απλόχερα."

Ένα βιβλίο που μου άρεσε πάρα πολύ, και το απόλαυσα από την πρώτη έως την τελευταία του σελίδα.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου