ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη του Αλέξανδρου Δαμουλιάνου για το βιβλίο "Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΧΝΙΑΣ" – ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ– Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ -  «Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΧΝΙΑΣ» 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ

 

          «Πάντα ζήλευα την ικανότητα ορισμένων ανθρώπων να ξεχνούν…».

          «Η Πόλη της καταχνιάς», από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, του Κάρλος Ρουιθ Θαφόν είναι ένα «παραμύθι»· ένα «παραμύθι» που μαθαίνει στους ενήλικες την ίδια τους την ζωή. Ένα «παραμύθι» αυτογνωσίας. Ένα «παραμύθι» για κόσμους κοντινούς μας που όμως τους αγνοούμε· και οι κόσμοι αυτοί μάλλον είναι ειλικρινέστεροι με τη ψυχή μας.

          Κόσμοι λοιπόν καμωμένοι από την πίκρα του ανθρώπου για ένα αύριο που ποτέ δεν έρχεται στην ώρα του. Κόσμοι από μετάξι που κυλιέται στις λάσπες. Κόσμοι σκοτεινοί που γεννούν συνάμα το φως. Ένα φως επώδυνο μα και λυτρωτικό.

           Το βιβλίο είναι μια άριστα ακριβής τομογραφία του είναι μας όταν αυτό σπάει και ανασυντίθεται από την οδύνη της συνειδητοποίησης ότι ποτέ δε θα είμαστε εκείνο που ποθούμε αλλά θα παραμένουμε ό,τι μπορούμε.

Εικόνες κινηματογραφικού χαρακτήρα μάς βάζουν στον πειρασμό να γίνουμε συν-δημιουργοί αυτού του «παραμυθιού».

          Ο συγγραφέας με την επιλογή των λέξεων που κάνει γίνεται ποιητής και μουσικός. Ο ρυθμός είναι οι χτύποι της καρδιάς του αναγνώστη. Το παιχνίδι του ψεύδους και της αλήθειας, μια αλληλουχία συναισθημάτων που σε κάνουν κτήμα τους.

          Τα δώρα αυτού του αναγνώσματος είναι μια ευχαρίστηση σαν χάδι και το συμπέρασμα ότι το φως γεννάται μονάχα από το σκοτάδι.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας αρχιτέκτονας διαφεύγει από την πολιορκούμενη από τους Οθωμανούς Κωνσταντινούπολη με τα σχέδια για τη δημιουργία μιας μυθικής βιβλιοθήκης, που δε θα την αγγίζει η φθορά του χρόνου. Ένα αγόρι αποφασίζει να γίνει συγγραφέας, όταν ανακαλύπτει πως οι ιστορίες του τραβούν το ενδιαφέρον του όμορφου πλουσιοκόριτσου που του έχει κλέψει την καρδιά. Ένας παράξενος άντρας δελεάζει τον Θερβάντες να γράψει ένα μοναδικό βιβλίο, κι εκείνος νιώθει πως με κάθε του σελίδα θα παρατείνει τη ζωή της αγαπημένης του. Και ο λαμπρός Καταλανός αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί δέχεται απρόθυμα να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, ένα ταξίδι που θα καθορίσει τη μοίρα ενός ανολοκλήρωτου αριστουργήματος.
Αυτές είναι μερικές από τις έντεκα σαγηνευτικές ιστορίες που περιλαμβάνονται στην ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΧΝΙΑΣ. Εμπνευσμένες από το λογοτεχνικό σύμπαν της κοσμαγάπητης τετραλογίας Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, οι ιστορίες αυτές συμπυκνώνουν τη μαγεία της γραφής του σπουδαίου δημιουργού.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝ(1964-2020) ήταν ένας από τους πλέον διαβασμένους και αναγνωρισμένους συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Γεννημένος στη Βαρκελώνη, ξεκίνησε τη λογοτεχνική του καριέρα το 1993 με το εφηβικό μυθιστόρημα El principede la niebla (Βραβείο Edebe) και ακολούθησαν τα El palacio de la medianoche και Las lucesde Septiembre (συγκεντρωμένα σε έναν τόμουπό τον τίτλο La trilogia de la niebla). Το 2001 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα για ενηλίκους, Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, το οποίο πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε διεθνές λογοτεχνικό φαινόμενο και θεωρείται, μετά τον Δον Κιχότη, το πιο πετυχημένο μυθιστόρημα στην εκδοτική ιστορία της Ισπανίας. Τα έργα του έχουν τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία και έχουν πουλήσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα στις πέντε ηπείρους. Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020.

Αλέξανδρος Δαμουλιάνος

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ


 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου