ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Νατάσας Μουτούση για το βιβλίο «Οι Απαράφθορες» – Στέλιος Χαλκίτης – Εκδόσεις Ιανός

 


"ΟΙ ΑΠΑΡΑΦΘΟΡΕΣ" ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΛΚΙΤΗΣ

 

"Καμμιά φορά η ιστορία ορισμένων ανθρώπων είναι βαρύτερη από την ιστορία του τόπου τους.  Τότε η ιστορία τους παραμένει απαράφθορη στον χρόνο.....". Με αυτό το σημείωμα, "αντί προλόγου",  εισάγει τους αναγνώστες στην ιστορία ο Στέλιος Χαλκίτης.

Με μία απλή αφήγηση,  χωρίς κραυγαλέες εκφράσεις, αλλά με βαθιά νοήματα, μας μεταφέρει στην αγαπημένη του νήσο,  Κάλυμνο! Απολύτως συνειδητά εγκιβωτίζεται η λατρεία για τον τόπο του,  τονίζοντας τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές του νησιού,  την φιλοξενία των κατοίκων και την ψυχική τους καλλιέργεια,  την γνωστή ζωή των σφουγγαράδων και το διεθνές εμπόριο των σπόγγων.

Μία εξηντάχρονη ψυχίατρος, εργαζόμενη σ’ένα ίδρυμα, ένα κέντρο αποκατάστασης ψυχικά νοσούντων, οι οποίοι θεωρούνται "φιλοξενούμενοι",  γνωρίζεται, λίγο πριν την συνταξιοδότησή της,  με έναν πολύ νεότερο τρόφιμο!

Παρά την μεγάλη διαφορά ηλικίας,  μεταξύ τους αναπτύσσεται μία ερωτική σχέση, απόλυτα δυνατή και αποενοχοποιημένη. Πηγαίνουν διακοπές στην Κάλυμνο,  τόπο καταγωγής της ψυχιάτρου, και εκεί της δίνεται η ευκαιρία να γνωριστεί με μία ομάδα γυναικών.  Προσκαλείται στον όμιλο των κρυφών γυναικών,  τις οποίες ενώνει ένα επτασφράγιστο μυστικό χρόνων! Φως...σκοτάδι... φως...μυστικό!

Ποιές είναι οι Απαράφθορες που διαφυλάσσουν την παρακαταθήκη χρόνων; Ποιές είναι οι γυναίκες αυτές,  οι οποίες, αποφεύγοντας κάθε είδους χειραγώγησης,  περνούσαν με την στάση τους μηνύματα ζωής; Πότε ονομαζόσαστε "άνθρωποι";  Ποιό το νόημα της ζωής; Υπάρχει ισότητα στον κόσμο; Πόσο δύσκολο είναι να ζήσουμε τη ζωή μας ισορροπημένα όταν γύρω μας τα πάντα κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες; Υπάρχει αμαρτία;  Και πώς καθορίζεται; Πως μπορείς να κρίνεις χωρίς να πληγώνεις την ελευθερία του άλλου; Τί γίνεται όταν γνωρίσεις τον άλλον μέσα από τον έρωτα; Καταξιώνεται η γυναίκα μέσα από την μητρότητα; Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικά ερωτήματα που θίγονται στο βιβλίο, στο οποίο ο συγγραφέας φιλοσοφεί γράφοντας ή γράφει φιλοσοφώντας, αν θέλετε,  στοχαζόμενος! 

 


 

Διαβάζω: "Διαβάστε βιβλία. Μορφώστε τα παιδιά σας. Μάθετε να σκέπτεστε!" "Άπειροι κόκκοι σε ένα νταμάρι. Ένας μόνος κόκκος είναι αρκετός να ενοχλήσει μέσα στο παπούτσι". Ο συγγραφέας εισχωρεί στα εσώτερα των γυναικών και αναδεικνύει πνευματικές αξίες. Διεισδύει στην ανθρώπινη ψυχή, που ορίζεται από τα "ανθρώπινα πάθη":

Ζήλεια, φθόνος, αγάπη, έρωτας, αξιοπρέπεια, φόβος, θάνατος, αλλά και δόξα! "ΟΙ ΑΠΑΡΑΦΘΟΡΕΣ", ένα αφιέρωμα στην γυναίκα κάθε ηλικίας, είναι ο πυρήνας γύρω από τον οποίο "ζωγραφίζει" η πένα του Στέλιου Χαλκίτη. Με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πολλαπλών ηρώων, αναζητούνται υπαρξιακοί προβληματισμοί στον δρόμο για την αυτογνωσία!

Πρώτη μου, ομολογώ, αναγνωστική γνωριμία με τον λογοτέχνη, αλλά όχι και η τελευταία! Συγχαρητήρια!

Νατάσα Μουτούση

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου