ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Εύης Αναστασιάδου για το βιβλίο "ΘΡΑΣΣΑ - Η μάγισσα της Θράκης" - ΝΑΓΙΑ ΔΑΛΑΚΟΥΡΑ - Εκδόσεις Κλειδάριθμος


ΘΡΑΣΣΑ - Η μάγισσα της Θράκης

ΝΑΓΙΑ ΔΑΛΑΚΟΥΡΑ

Απόλυτα γοητευμένη έκλεισα το βιβλίο και με δυσκολία προσαρμόστηκα και πάλι στο σήμερα.

Χωρίς καμία αμφιβολία, διάβασα ένα από τα βιβλία εκείνα που συνδυάζουν άψογα την ιστορία, την εξαιρετική γραφή, την μαγεία, την απίστευτη ομορφιά της φύσης και τον έρωτα που κινεί τα νήματα και που δεν έχει σύνορα και λογική. Η αγάπη της συγγραφέως για τον τόπο της, την ιστορία αλλά και την αρχαιολογία είναι έκδηλη σε κάθε σελίδα του βιβλίου.

Σοβαρή και εμπεριστατωμένη η έρευνά της για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής. Δυνατές, ατμοσφαιρικές και ζωντανές ήταν οι εικόνες που κατέκλεισαν το μυαλό μου, ζωγραφισμένες με την πένα της συγγραφέως άψογα με χρώματα, μυρωδιές και εικόνες άλλες φορές φωτεινές και άλλες μουντές δίνοντας ερέθισμα και τροφή στη φαντασία μου καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης και πολλές ήταν οι φορές που αισθάνθηκα πως βρίσκομαι σε μια κινηματογραφική αίθουσα.

Ακολούθησα με αμείωτο ενδιαφέρον αλλά και αγωνία τους ήρωες, στα βουνά της Ροδόπης, στη Σαμοθράκη, στις καστροπολιτείες της Θράκης, στις υπαίθριες αγορές με τους διάφορους μικροπωλητές, τους πολεμιστές, τους μοναχούς, τις μάγισσες, τα φυλαχτά, την πίστη τους στη θρησκεία αλλά και τα αρχαία παγανιστικά τους έθιμα.

Δεν κουράστηκα καθόλου να διαβάζω τις ιστορίες των απλών και λαϊκών ανθρώπων της εποχής γιατί η συγγραφέας επέλεξε να μην ασχοληθεί με τα πολιτικά γεγονότα αλλά μόνο με τις κοινωνικές επιπτώσεις στον κόσμο και στην καθημερινότητά τους, που ομολογουμένως ήταν πολύ δύσκολη και καλώς έκανε κατά την γνώμη μου.

Αντάμωσα πολλές και σπουδαίες προσωπικότητες του 13ου αιώνα, που μόνο στα βιβλία της Ιστορίας στο σχολείο είχα διαβάσει και πραγματικά χάρηκα που έμαθα πράγματα και γεγονότα που δεν τα ήξερα. Παρακολούθησα με ανυπομονησία την ολοκλήρωση ενός δυνατού έρωτα που για αρκετό καιρό έμεινε πλατωνικός. Συνάντησα άγιους και δαίμονες, ήρωες και μαχητές, Βούλγαρους, Φράγκους και Βυζαντινούς, μια πανέμορφη, θελκτική και γεμάτη πάθος και δύναμη ηρωίδα, ατρόμητους και ικανούς ήρωες - μαχητές.

Ταίριαξε αρμονικά η Ιστορία με τη μαγεία στο μυαλό μου, αμφιταλαντεύτηκα ανάμεσα στο νοητό και το υπαρκτό, στη διαφορετική αλλά εξίσου γοητευτική δύναμη του αρσενικού και του θηλυκού, το συναίσθημα και τη λογική, τον έρωτα και τον θάνατο. 

 

 

Τέλος….

Όλα αυτά ισορρόπησαν μαγικά χάρη στην αριστοτεχνική πλοκή και την ζωντανή αφήγηση. Μετά το «Λιμάνι των χαμένων γυναικών», που ήταν για μένα από τα καλύτερα που διάβασα την περασμένη χρονιά, η «Θράσσα» απλώς μου επιβεβαίωσε πως η κα Δαλακούρα είναι πλέον μια συγγραφέας που με χαρά θα ακολουθώ.

Εύη Αναστασιάδου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

 

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου