ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ" - ΙΛΑΡΙΑ ΤΟΥΤΙ - Εκδόσεις Ψυχογιός

 

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

Η Ιταλίδα ΙΛΑΡΙΑ ΤΟΥΤΙ κάνει το ντεμπούτο της στο ψυχολογικό αστυνομικό θρίλερ, με τον εντυπωσιακό τίτλο «ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

 Είναι αρκετό ένα βλέμμα στο εξώφυλλο, για να μεταφερθείς νοερά, στο τοπίο όπου απεικονίζει, «ένα ειδυλλιακό χωριό στις παγωμένες Άλπεις» , ενώ, από την άλλη η αντιφατικότητα του τίτλου «ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ» σου κλείνει το μάτι, να το πάρεις στα χέρια σου, να το ξεφυλλίσεις, ανοίγοντας τις πόρτες του μυστηρίου που ξεδιπλώνονται στις σελίδες του.

Η αστυνόμος Τερέζα Μπατάλια ειδικευμένη στην μελέτη ψυχολογικών προφίλ εγκληματιών, καλείται να διερευνήσει μία αλλόκοτη υπόθεση, που απαιτεί πνευματική συγκρότηση και καθαρό μυαλό, καθώς όλα τα στοιχεία οδηγούν σε μια κοινή διαπίστωση: απάνθρωπα και πρωτόγονα ένστικτα ξυπνούν μια παράνοια, που ξεπερνάει κάθε τι ανθρώπινο.

Μία σωρεία μυστήριων δολοφονιών με τελετουργικό τρόπο, εκτυλίσσονται στα παγωμένα τοπία των ιταλικών Άλπεων, στο δάσος, όπου περικλείει το μικρό χωριό Τραβενί. Μία γυναίκα αστυνομικός ερευνητής με σοβαρά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, ιδιοτροπίες και θέματα υγείας, καταφέρνει και γίνεται ένα «οικείο» πρόσωπο για τον αναγνώστη, καθώς την βλέπουμε να λυγίζει μπροστά σε κάθε νέα αποκάλυψη, φανερώνοντας την ανθρώπινη πλευρά του χαρακτήρα της, ένα στοιχείο που κάνει τους αναγνώστες να δεθούν μαζί της.

Αυτό που την κάνει ξεχωριστή δεν είναι η στολή και το περίστροφο που μόνιμα έχει επάνω της, αλλά η ικανότητα που διαθέτει να σκέφτεται με καθαρότητα και διαύγεια. Πιθανές αλήθειες που δειλά βγαίνουν στην επιφάνεια, της προκαλούν έντονο τρόμο, καθώς βλέπει ότι οι υποψίες της, αρχίζουν να επιβεβαιώνονται. «ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ΄ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ» τιτλοφορείται το βιβλίο και αναρωτιόμαστε, ποια κόλαση κρύβουν τα παγωμένα μονοπάτια με τα ματωμένα ίχνη και πώς μπορεί να λυθεί το μυστήριο, ότι φυτρώνουν λουλούδια πάνω από την κόλαση.

Θάνατος και ζωή, μία αδιαίρετη ενότητα συνυπάρχει στους πάγους των Άλπεων, αλλά και στην ανθρώπινη ψυχή που δεν μπορεί να δεχθεί τα μακάβρια πειράματα που πραγματοποιούνται σε βάρος και ενάντια στην ανθρώπινη φύση.

Η εξέλιξη της ιστορίας γίνεται με μετρημένα βήματα, έχει ομαλή ροή, όμορφο, λυρικό λόγο που σπάνια συναντάς σε αστυνομικά βιβλία, ενώ οι αναχρονισμοί και τα πισωγυρίσματα στο παρελθόν, θεωρούνται απαραίτητα κομμάτια για την συμπλήρωση του παζλ της υπόθεσης.

Αξίζει όμως ν΄ αναφερθεί και η ικανότητα της συγγραφέας, να ζωντανεύει τα φυσικά τοπία, που άπλετα κοσμούν το σκηνικό, δίνοντας μία έντονη ατμοσφαιρικότητα. «Ανάμεσα στα δάση και στις βραχώδεις πλαγιές, δίπλα στο μονοπάτι που οδηγεί στο ποταμάκι, πίσω από τις λιμνούλες που σχηματίζουν οι λιωμένοι πάγοι, κρύβεται κάτι. Μου το λένε τα ίχνη του αίματος, μου το λέει η εμπειρία: έχει συμβεί, αλλά μπορεί να ξανασυμβεί. 


Αυτό είναι η μόνο η αρχή. Κάτι τρομαχτικό έχει γίνει σ’ αυτά τα βουνά. Κάτι που απαιτεί όλες τις ερευνητικές μου ικανότητες…» Ένα αστυνομικό θρίλερ που διαβάζεται απνευστί, ένα θρίλερ που εκτυλίσσεται σ΄ ένα παγωμένο μέρος, όπου σκοτεινά ένστικτα και ανείπωτα μυστικά είναι «κοινό μυστικό» των κατοίκων, αλλά αδιανόητο να ειπωθεί.

Μία αλλόκοτη ιστορία από το παρελθόν, που ισορροπεί μεταξύ ζωής και θανάτου, εισβάλει και στην δική μας ανθρώπινη ψυχή καταρρίπτοντας, οτιδήποτε αθώο και αγνό υπάρχει μέσα μας!

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου