ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ η άποψη της Τάνιας Χαμοπούλου για το βιβλίο "Εράν Βυζαντινά αμαρτήματα" - Γιάννης Καλπούζος - Εκδόσεις Ψυχογιός

 


ἐρᾶν - Βυζαντινά αμαρτήματα Γιάννης Καλπούζος

Εκδόσεις Ψυχογιός

ἐρᾶν δηλαδή...να ερωτεύεσαι, να αγαπάς

ἐκ τοῦ ὁρᾶν (τίκτεται) τό ἐρᾶν δηλαδή...από αυτά που βλέπουμε (δημιουργείται) ο έρωτας ή ο έρωτας προέρχεται από τη θέα του ωραίου

Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Θράκη...

περίοδος Εικονομαχίας...δεύτερο μισό του 8ου αιώνα...

Λυγινή, Υάκινθος, Ροδανός...ερωτεύονται, αγαπούν, μισούν, κάνουν λάθη, εκδικούνται, συγχωρούν...έρωτες που φτάνουν στα άκρα, σε ίντριγκες και δολοπλοκίες, σε βασανιστήρια και δολοφονίες.

Αυτοκράτορες και αξιωματικοί, άρχοντες και δούλοι, άστεγοι και πόρνες έχουν τους ρόλους τους στην ιστορία και μαζί με τους τρεις πρωταγωνιστές γίνονται θύματα της εικόνας τους. Ερωτεύονται την ουσία και την ψυχή κι όχι μόνο αυτό που βλέπουν.

"Στο φως στοχεύουμε όλοι. Όμως σε ποιο φως; Σ'εκείνο που ξεγελά τα μάτια μας ή σ'εκείνο που υψώνει την ψυχή μας;"

Ο συγγραφέας μέσα από πλούσιες περιγραφές τοπίων και πόλεων μας μεταφέρει στην βυζαντινή εποχή με κάθε λεπτομέρεια για την ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων, τις συνήθειες, τα αξιώματα, την διασκέδαση, τα ήθη και τα έθιμα, τα επαγγέλματα, τα φαγητά, τα σπίτια, την θέση της γυναίκας, την πολιτική και θρησκευτική κατάσταση, και χρησιμοποιώντας πληθώρα λέξεων, φράσεων και ονομάτων δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ζούμε μαζί τους, νιώθουμε τα συναισθήματά τους, συμμετέχουμε σε ό,τι κάνουν.

Τα μηνύματα πολλά...για την αγάπη και τον έρωτα, για την αξία της εσωτερικής ομορφιάς, για το μεγαλείο της ψυχής, για την φιλία, για το χρέος στην πατρίδα, για την πίστη και την αφοσίωση στον Θεό. 


 

Ο κος Καλπούζος, έτσι όπως χτίζει την μυθοπλασία του στην ιστορία, δημιουργεί ένα αριστούργημα, ένα κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη.

Τάνια Χαμοπούλου

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου