ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η κ. Ευδοξία Κολυδάκη για το βιβλίο "η Κληρονόμος του Ποταμού"Εκδόσεις Ψυχογιός!





Με το πέμπτο της βιβλίο η Δήμητρα Ιωάννου, ανεβάζει τον «πήχυ» ακόμα πιο ψηλά με την ευρηματική σύλληψη της ιστορίας της «Κληρονόμου του Ποταμού» και την εισφορά αστυνομικού στοιχείου στην αφήγησή της. 

Ορμώμενη από την μακραίωνη ιστορία και τους θρύλους του ποταμού Αχέροντα, με σεβασμό και αναμφισβήτητη αγάπη για την περιοχή, από την οποία ξεκινά η αφήγηση, η Δήμητρα Ιωάννου, συνέλαβε και μας παρέδωσε με την ωριμότερη γραφή της έως σήμερα, την ιστορία της Ρόζας Παλαιολόγου, από την αρχή ως το τέλος της, μιας γυναίκας, η οποία απέχει μακράν από το συνηθισμένο της εποχής εκείνης, αφού διαθέτει έντονη και δυναμική προσωπικότητα, σφυρηλατημένη από δυσκολίες, εμπόδια και ανθρώπους με τους οποίους συγκρούσθηκε χωρίς να υπαναχωρήσει ή να αμβλύνει αντιθέσεις και διαφορές. 

Ο θάνατός της Ρόζας Παλαιολόγου, αποτελεί το καταλυτικό εκείνο γεγονός, που θα συνδέσει το παρόν με το παρελθόν, τους θρύλους με την πραγματικότητα, ενώ η αναζήτηση του ενόχου, κορυφώνεται σταδιακά και μαεστρικά με ένταση έως το τέλος του βιβλίου, επιτυγχάνοντας την αρμονία σε όλο το έργο της. 

Οι λυρικές και μεστές περιγραφές του φυσικού περιβάλλοντος που περικλείει τον Αχέροντα, οι δοξασίες, οι θρύλοι, η σύνδεσή τους με την εποχή, κατά την οποία τοποθετείται η ιστορία, και η αναζήτηση της λύσης του μυστηρίου, αρρήκτως συνδεδεμένες μεταξύ τους, είναι εξαιρετικά επιτυχείς, πολύ περισσότερο, που στηρίζονται στην ανεξάντλητη ελληνική μυθολογία, ιστορία και φιλοσοφία, των οποίων άριστη χρήση κατέχει και επεξεργάζεται η συγγραφέας. 

Οι χρονικές εναλλαγές παρελθόντος και παρόντος, όσο χρειάζεται για την εξέλιξη της αφήγησης, είναι και αυτές άψογες, και εμπλουτίζονται μέσα από περιγραφές της Αθήνας της δεκαετίας του 1960, μίας εποχής που πολλοί δεν την έχουμε ζήσει, αλλά εξακολουθεί έως και σήμερα να θεωρείται λαμπρή σε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, και το στοιχείο αυτό μας μεταδίδει και η συγγραφέας με λιτό και περιεκτικό τρόπο. 

Όπως και τα προηγούμενα βιβλία της και η «Κληρονόμος του Ποταμού» είναι ένα μαγικό παραμύθι, ένα πολύ ενδιαφέρον και ελκυστικό ανάγνωσμα, και οφείλω να πω ότι μου άρεσε πολύ στο τέλος και η σύνδεση του «αγερικού του ποταμού» με την Κασσάνδρα, την πρώτη μυθιστορηματική ηρωίδα της Δ. Ιωάννου, με την οποία την γνωρίσαμε και πλέον την ακολουθούμε πιστά.

Ευδοξία Κολυδάκη
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ


 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ

Η ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται επαγγελματικά με τη Σωματική Ψυχοθεραπεία και τη Βιοανάδραση. Η μελέτη των ανθρώπινων σχέσεων, συμπεριφορών και διαδράσεων ανέκαθεν τη γοήτευε, ενώ το γράψιμο είναι το μεγάλο της πάθος. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι ριζωμένη βαθιά, γι’ αυτό και ερευνά επίμονα τη λαογραφία και τα μυστικά κάθε γωνιάς της. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ – ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΓΙΣΣΑΣ,ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΑΝΝΕΤΑΣ, ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ. Η ΓΗΤΕΥΤΡΑ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ και ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ ΚΥΡΑΣ.

 

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η κ. Ευδοξία Κολυδάκη για το βιβλίο"Γάλα Μαγνησίας - Κώστας Ακρίβος"Εκδόσεις Μεταίχμιο!





 Εκδόσεις - Μεταίχμιο

Ένα μυθιστόρημα διαφορετικό από τα άλλα……εμφατικό ως προς την διαχρονική διαχείριση της μνήμης και της λήθης, της ενδοσκόπησης και της αποδοχής…..

Με αφετηρία, την ζωή τεσσάρων εφήβων, τροφίμων εκκλησιαστικού οικοτροφείου, ελάχιστα πριν και μετά την μεταπολίτευση, ο Κ. Ακρίβος, με γραφή άμεση, ρεαλιστική, κινούμενη μέσα στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, και τοποθετημένη στον Βόλο εκείνης της περιόδου και στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, αναπαριστά με ενάργεια, διεισδυτικότητα, ευαισθησία και σαφή γνώση των συντηρητικών συνθηκών που κυριαρχούσαν σε μία περιφερειακή πόλη, το χωροχρονικό περίγραμμα, εντός του οποίου εκτυλίσσεται η πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή. 

Μας παραδίδει ένα έργο, με πρωτότυπη σύλληψη, γραμμένο με δεξιοτεχνία, και εστιασμένο αρχικά στη φιλία και στην αλληλεγγύη των νεαρών ηρώων του, στις προσωπικότητες και στους χαρακτήρες εκάστου εξ αυτών, στις σκέψεις τους, τα όνειρά τους, τις φιλοδοξίες τους, στην (δύσκολη και βεβαρυμμένη από καθημερινούς μικρούς και μεγάλους εκφοβισμούς, πολύ καιρό πριν ο όρος του “bullying” καταστεί συχνό φαινόμενο) συνύπαρξή τους με συνομήλικους τους, έως του κατακερματισμού αυτών από ένα τραγικό περιστατικό. 

Η απώλεια ενός εφήβου συμμαθητή τους, λίγο πριν από την αποφοίτηση τους, υπό συνθήκες, κατά κάποιον τρόπο, αδιευκρίνιστες και οι συνέπειές του στη ζωή των τριών εξ αυτών, θα προκαλέσει ένα ρήγμα, αγεφύρωτο και θα τους στιγματίσει και στην ενήλικη ζωή τους, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Η απώλεια θα τους διασπάσει, έως τη στιγμή που μία τυχαία συνάντηση των δύο εξ αυτών, θα τους φέρει έστω και ελάχιστα πιο κοντά, θα ανασύρει μνήμες από το παρελθόν, ενοχές, επιφυλάξεις, αμφιβολίες, και θα προκαλέσει την αναζήτηση της αλήθειας, όσο σκληρή, ή επώδυνη και αν είναι. 

Το αποτύπωμα της πεπερασμένης αλήθειας, διαχρονικώς, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, ποτέ ίσως δεν είναι ακριβές ή αντίστοιχο της πραγματικότητας και των βιωματικών εμπειριών του παρελθόντος, και αυτό που απεκόμισα από το «Γάλα Μαγνησίας» είναι πόση ψυχική δύναμη απαιτείται πολλές φορές για να αντιμετωπίσουμε όσα συμβαίνουν και καθορίζουν την ενήλικη ζωή μας, υποβοηθούμενοι από τη δική μας ενσυναίσθηση αλλά και από τις αναμνήσεις των ανθρώπων που υπήρξαν συνοδοιπόροι μας.

ΕΥΔΟΞΙΑ ΚΟΛΥΔΆΚΗ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ




Ο Κώστας Ακρίβος (1958, Γλαφυρές Βόλου) έχει εκδώσει μέχρι στιγμής δώδεκα αφηγηματικά βιβλία, ετοίμασε τρεις ανθολογίες, συμμετείχε σε διάφορα συλλογικά έργα και πήρε μέρος στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Από το 1983 διδάσκει φιλολογικά μαθήματα σε δημόσια γυμνάσια και λύκεια. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, στην οποία διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. κατά τη διετία 2001-3. Αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για θέματα βιβλίου και πνευματικής παραγωγής. Συνεργάστηκε με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στα προγράμματα Συγγραφείς στα Σχολεία και Λέσχες Ανάγνωσης. Διευθύνει τη σειρά "Μια Πόλη στη Λογοτεχνία" (εκδόσεις Μεταίχμιο).
 
Τίτλοι βιβλίων!
(2018) Γάλα μαγνησίας, Μεταίχμιο
(2016) Πανδαιμόνιο, Μεταίχμιο
(2016) Τελευταία νέα από την Ιθάκη, Μεταίχμιο
(2016) Τελευταία νέα από την Ιθάκη, Μεταίχμιο
(2014) Κίτρινο ρώσικο κερί, Μεταίχμιο
(2013) Αλλάζει πουκάμισο το φίδι, Μεταίχμιο
(2012) Πανδαιμόνιο, Μεταίχμιο
(2011) Να μαθαίνω γράμματα..., Μεταίχμιο [κείμενα, επιμέλεια]
(2011) Πανδαιμόνιο, Μεταίχμιο
(2011) Ποιος θυμάται τον Αλφόνς, Μεταίχμιο
(2011) Τελετές ενηλικίωσης, Μεταίχμιο
(2010) Πανδαιμόνιο, Μεταίχμιο
(2010) Ποιος θυμάται τον Αλφόνς, Μεταίχμιο
(2010) Ποιος θυμάται τον Αλφόνς, Μεταίχμιο
(2009) Τελετές ενηλικίωσης, Μεταίχμιο
(2007) Πανδαιμόνιο, Μεταίχμιο
(2006) Στρατής Δούκας, Ηλέκτρα
(2005) Καιρός για θαύματα, Κέδρος
(2003) Σφαίρα στο βυζί, Κέδρος
(2002) Φωνές στην έρημο, Ελληνικά Γράμματα
(2001) Κίτρινο ρώσικο κερί, Κέδρος
(1999) Το γέλιο της έκτης μέρας, Κέδρος
(1997) Στο κάτω κάτω της γραφής είναι ένα ψέμα, Κέδρος
(1995) Αλλοδαπή, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
(1993) Η δοτική του χάους, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2018) Ο πρώτος σταθμός, Μεταίχμιο
(2016) Το δικό μας Πάσχα, Νάρκισσος
(2015) Σχηματική σκέψη, Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
(2015) Τα κείμενα των Φιλίππων, Κάπα Εκδοτική
(2014) Ιστορίες ταχυδρομείου, Ελληνικά Ταχυδρομεία
(2013) Το αποτύπωμα της κρίσης, Μεταίχμιο
(2012) Έρως 13, Ψυχογιός
(2011) Έρως 13, Ψυχογιός
(2011) Περί ζώων, Ψυχογιός
(2010) Η θέση της λογοτεχνίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Ελληνοεκδοτική [εισήγηση]
(2006) Με τον ρυθμό της ψυχής, Κέδρος
(2005) Γλώσσα και λογοτεχνία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Μεταίχμιο
(2002) Μια blue jean πασχαλιά. Το κακό το πράγμα. Διπλοβρασιά. Η ζημιά. Λουλούδι από τον Παράδεισο, Μεταίχμιο
(2001) Βόλος: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια, κείμενα, επιμέλεια σειράς]
(2001) Μια πόλη, ένας συγγραφέας, Μίνωας
(2000) Η κοινωνική διάσταση του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Οδυσσέας
 
Λοιποί τίτλοι
(2011) Συλλογικό έργο, Αλεξάνδρεια: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Βόλος: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια, ανθολόγηση, επιμέλεια σειράς]
(2011) Γιάννενα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Ερμούπολη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Ηράκλειο: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Θεσσαλονίκη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Συλλογικό έργο, Καβάλα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Κέρκυρα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Κωνσταντινούπολη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Κως: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Λάρισα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Λευκωσία: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Μυτιλήνη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Να είχεν ο έρωτας σαΐτες!, Μεταίχμιο [επιμέλεια]
(2011) Συλλογικό έργο, Ναύπλιο: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Πάτρα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Συλλογικό έργο, Σμύρνη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Τρίπολη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2011) Φλώρινα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2010) Λευκωσία: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2010) Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911, Να είχεν ο έρωτας σαΐτες!, Μεταίχμιο [επιμέλεια]
(2007) Βόλος: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια, ανθολόγηση, επιμέλεια σειράς]
(2007) Κως: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2007) Πάτρα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2006) Θεσσαλονίκη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2006) Συλλογικό έργο, Σμύρνη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2005) Κέρκυρα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2005) Λάρισα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2004) Ερμούπολη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2004) Κωνσταντινούπολη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2004) Μυτιλήνη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2004) Να μαθαίνω γράμματα..., Μεταίχμιο [ανθολόγηση, επιμέλεια]
(2004) Ναύπλιο: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2003) Συλλογικό έργο, Καβάλα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2003) Τρίπολη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2002) Αλεξάνδρεια: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2002) Γιάννενα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2002) Ηράκλειο: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2002) Θεσσαλονίκη: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2002) Φλώρινα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]
(2001) Πάτρα: Μια πόλη στη λογοτεχνία, Μεταίχμιο [επιμέλεια σειράς]

 

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ γράφει η κ. Λίτσα Κοντογιάννη για το βιβλίο"Ανθρωποι απο στάχτη - Πασχαλία Τραυλού"Εκδόσεις Διόπτρα!





ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΤΡΑΥΛΟΥ
Εκδόσεις Δίοπτρα

Είναι το δεύτερο μέρος μιας αριστουργηματικής πραγματικά τριλογίας. Μετά το «Θεοί από στάχτη»,  το «Άνθρωποι από στάχτη» συνεχίζει τη καθηλωτική πορεία της Οδύσσειας της ηρωίδας μας. Δεν υπάρχουν επαναλήψεις και η αφήγηση συνεχίζει ακριβώς από εκεί που σταμάτησε το πρώτο βιβλίο.

Η συγγραφέας με την δυνατή πένα της, μας χώνει ακόμα πιο βαθιά μέσα στην αφήγησή της. Δεν συμπάσχουμε απλά με όσα συμβαίνουν, αλλά μας χώνει στη κυριολεξία μέσα στο μυθιστόρημα έτσι ώστε να συμμετέχουν απόλυτα η καρδιά και η ψυχή μας. Κι αυτό νομίζω πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ρέοντα λογοτεχνικό ύφος της συγγραφέως. Ακόμα και όταν έχει διαβάσει κανείς και τις τελευταίες λέξεις του βιβλίου, είναι δύσκολο να απαγκιστρωθεί από την ιστορία αυτή.

Μια γραφή απίστευτη, μεστή, δυνατή, ένα βιβλίο πυκνογραμμένο, σε κερδίζει από την πρώτη κιόλας σελίδα του, με εξαιρετική πλοκή, αγωνία, είναι γεμάτο από συναισθήματα, εκπλήξεις και ανατροπές, και παρ’ όλη τη φρίκη και την τραγικότητά του πολέμου, υπάρχει η ελπίδα.

Τα ιστορικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και οι λεπτομέρειες των στρατοπέδων συγκέντρωσης προέρχονται από εκτενή ιστορική έρευνα, κι έτσι καταφέρνει η κυρία Τραυλού να τα παρουσιάσει στη πραγματική τους διάσταση, χωρίς ωραιοποιήσεις. Αρκετά πρόσωπα του μυθιστορήματος υπήρξαν πραγματικά, αλλά και αυτά που είναι προϊόν μυθοπλασίας διόλου δεν διαφέρουν από τα υπόλοιπα και δένουν απόλυτα με την όλη αφήγηση.

Μέσα σε αυτά τα στρατόπεδα βλέπουμε να παίρνουν σάρκα και  οστά οι πάσης φύσεως ρατσιστικές διακρίσεις που είχαν αναφερθεί πρωταρχικά στο πρώτο βιβλίο και η συγγραφέας ζωγραφίζει με τα μελανότερα χρώματα, καταφέρνοντας έτσι να δείξει, το πραγματικό πρόσωπο του φασισμού.

«Άνθρωποι από στάχτη,
θεοί από στάχτη,
όλα στάχτη»….           

αναμένουμε εναγωνίως τη συνέχεια….

Λίτσα Κοντογιάννη




Η Πασχαλία Τραυλού γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας. Τα παιδικά της χρόνια άλλαζε συχνά τόπο διαμονής, λόγω των μεταθέσεων του στρατιωτικού πατέρα της. Από νωρίς ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη μουσική και τον γραπτό λόγο. Το 1988 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα, όπου σπούδασε ελληνική κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Τότε έκανε τις πρώτες συγγραφικές της απόπειρες με μικρά διηγήματα που δημοσιεύονταν σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας. Αργότερα, παρακολούθησε διετή κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών για τη λατινική ποίηση Ορατίου και Βιργιλίου, ενώ προσφάτως ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο "Φύλο και νέα εργασιακά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα στην κοινωνία της Πληροφορίας", με ειδικότητα σε ζητήματα ενδυμασίας και εργασιακού χώρου. Είναι μέλος της Eταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Κείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, ενώ διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογές. Ανήκει στη συντακτική ομάδα του λογοτεχνικού περιοδικού "diavasame.gr"
 
Τίτλοι βιβλίων!
(2018) Θεοί από στάχτη, Διόπτρα
(2017) Το άγαλμα στη σοφίτα, Διόπτρα
(2017) Φιλί στα μάτια, Διόπτρα
(2014) Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ, Μεταίχμιο
(2014) Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ, Μεταίχμιο
(2013) Γυάλινος χρόνος, Ψυχογιός
(2013) Γυάλινος χρόνος, Ψυχογιός
(2012) Η ματζίκα της αγάπης, Ψυχογιός
(2012) Με μπαλαντέρ τη μοναξιά, Ψυχογιός
(2012) Τα ρόδα της σιωπής, Ψυχογιός
(2011) Ήθελα μόνο ένα αντίο, Ψυχογιός
(2011) Κλειδωμένο συρτάρι, Ψυχογιός
(2011) Οι εραστές της γραφής, Ψυχογιός
(2011) Οι εραστές της γραφής, Ψυχογιός
(2011) Τα ρόδα της σιωπής, Ψυχογιός
(2010) Έστω μια φορά, Ψυχογιός
(2010) Η γυναίκα του φάρου, Ψυχογιός
(2010) Η γυναίκα του φάρου, Ψυχογιός
(2010) Φτερά από μετάξι, Ψυχογιός
(2009) Έστω μια φορά, Ψυχογιός
(2008) Φτερά από μετάξι, Ψυχογιός
(2007) Ήθελα μόνο ένα αντίο, Ψυχογιός
(2007) Ήθελα μόνο ένα αντίο, Ψυχογιός
(2006) Κλειδωμένο συρτάρι, Ψυχογιός
(2005) Η ματζίκα της αγάπης, Ψυχογιός
(2005) Με μπαλαντέρ τη μοναξιά, Ψυχογιός
 
Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2010) Η γειτονιά μας, μια μεγάλη αγκαλιά, Θαλασσί